Posjeta Bratislavskom samoupravnom kraju

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

BRATISLAVA, Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, posjetilo je 30. i 31.svibnja ove godine Bratislavski samoupravni kraj, u Slovačkoj.

Tijekom boravka župan Božo Galić, zajedno sa suradnicima, sastao se s direktorom Ureda Bratislavskog samoupravnog kraja Marijanom Viskupičem i tom prigodom su razgovarali o mogućim oblicima suradnje ovih dviju županija. Prijemi i razgovori su održani uz sudjelovanje izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici  Aleksandra Heine, a kasnije se razgovorima pridružio i predsjednik Bratislavskog samoupravnog kraja Juraj Droba.

 Župan Galić je zahvalio na prijemu i razgovorima te istaknuo kako u našoj županiji već dugi niz godina postoji dobra suradnja sa slovačkom nacionalnom manjinom.

„Vukovarsko-srijemska županija ima dobar geostrateški položaj i mnogo potencijala kao što su naše šume koje se prostiru na površini oko 70.000 hektara te oranice kojih imamo oko 150.000 hektara, a kao regije dosta smo slične. Tu vidimo mogućnosti za suradnju koja se može razvijati u mnogim područjima, kao što su: turizam i kultura te poljoprivreda, posebno u području vinogradarstva i proizvodnji vina, ali i  edukacije kroz uključivanje predstavnika slovačke manjine kako na području Vukovarsko-srijemske županije s jedne strane tako i predstavnika hrvatske manjine s druge strane“, rekao je Galić.

 Tijekom razgovora predložena je suradnja i na zajedničkim EU projektima te na području transporta i transportnih pravaca. Izaslanstvo Županije obišlo je Srednju strukovnu školu za vinarstvo i uzgoj voća u gradu Modra, zatim Muzej Ludovita Štura u Modri te su obišli Malu Karpatsku vinsku rutu, a potom je održan sastanak s proizvođačima vina, s uzgajivačima novih sorti Slovačkih vina a razmijenjena su iskustva u proizvodnji vina i njihovom plasmanu.

Potom je županijsko izaslanstvo obišlo gradsku jezgru Bratislave, te posjetilo muzej Hrvatske kulture u tom gradu, a za istaknuti je kako su Hrvatski muzej zajednički financirali  hrvatska i slovačka Vlada po 150.000 eura. Kako u Slovačkoj živi oko 1.400  Hrvata, veliku ulogu ima Hrvatski muzej u kojem se može vidjeti hrvatska kultura i tradicija. Ove godine 21. i 22. lipnja organiziraju kulturnu manifestaciju 31. Festival hrvatske kulture u Bratislavi, i pozvali su župana Galića na sudjelovanje.

Galić je pozvao predsjednika Drobu da, zajedno sa suradnicima, dođe u uzvratni posjet našoj županiji te posjeti manifestaciju „Vinkovačke jeseni“ u rujnu kao i „Dane hrvatskog turizma“, u listopadu ove godine.