Politika plovidbe: Piše Gordana Ilić-Ostojić

Foto: Pixabay

„U politici se čovjek kreće morem koje nema ni dna ni kraja, nema ni luke ni skloništa ni dna za koje bi se mogao usidriti, ni početka ni jasnog odredišta. Pothvat je održati se na površini, u ravnoteži, more je i prijatelj i neprijatelj pa se vještina plovidbe sastoji u tradicionalnoj uporabi resursa i ponašanju koje će rezultirati stvaranjem prijatelja u svakoj neprijateljskoj situaciji.“ napisao je britanski filozof  i teoretičar politike Michael Oakeshott.

Kako se bliže izbori, politička regata u našim krajevima postaje sve konfuznija i promatraču-laiku – poput mene – sve nejasnija.

Za početak, većina tih jedriličara koji jedre bez jasnog odredišta, meni je potpuno nepoznata. Bar oni iz županijske lige. Ne znam od kuda isplivaše pojedinci, niti znam puno o njima. Nekako sam spremna kladiti se da su mahom rezultat nedostatka boljeg kadra u lokalnim političkim strujama, nego da su izvanserijski noštromi. No, niti oni od ranije poznati, posebice u gradskoj ligi Vukovar, ne plove baš sigurno i bez poteškoća.

Vukovarska gradska vijećnica Slavica Jelinić, nudila je suradnju HDZ-u, koju su ovi glatko odbili. Jer, očito je poslužila svrsi. Kako niti lijevi niti desni Vukovara nisu imali premoć u glasovima, bila je u prilici biti prevaga na vagi i u poziciji da odluke Gradskoga vijeća ovise o njoj, no nije je iskoristila. Jer srce kuca u ritmu HDZ-a; odnosno – kako sama kaže: „…bila je tehnička podrška“. Nakon što je kao neperspektivna tehnička podrška ‘otpala’ od HDZ-a, eto je u koaliciji s Zelenima Hrvatske. Dojma sam da je više nećemo vidjeti u Gradskome vijeću. Što je plovila, plovila je.

Vukovarski HDZ je, pak, posebna priča. U Vinkovcima su nedavno predstavljeni kandidati HDZ-a za župana, gradonačelnike i načelnike, no to je predstavljanje županijskih snaga proteklo bez vukovarskog trojca. Zašto je tomu tako, za sada je nepoznato. Zna se samo da komunikacija na relaciji Vukovar-Vinkovci već dugo ne funkcionira. I da je vukovarska Gradska organizacija HDZ-a u dva navrata tražila raspuštanje Županijske organizacije, a sad zauzvrat neki vinkovački kadrovi traže raspuštanje vukovarske Gradske organizacije. Drame k’o u turskoj sapunici. No po Vukovaru se šuška da je Penava spreman ići i kao nezavisni kandidat, ukoliko do raspuštanja dođe. Zanimljivo će biti vidjeti od kuda će se takva nezavisna kampanja financirati.

Ali nije vinkovački HDZ jedini koji se obračunava s vukovarskom garniturom. Nedavno je Nikola Toth – Feniks održao presicu gdje je objavio kako je od nadležnih institucija službeno zatražio provjeru braniteljskog statusa Damira Barne, kandidata za zamjenika župana iz redova HDZ-a. Pri tome ga je etiketirao kao dezertera, te sklonog obmanama, lažima i nesavjesnosti, te napomenuo kako nije u redu da netko takav obnaša visoke funkcije u HDZ-u. Hmmm. Koliko mi je poznato, Barna se očitovao nadležnim institucijama tvrdnjom kako je braniteljski status stekao u kasnijem razdoblju i time je priča stavljena ad acta. A Toth, koji je još u veljači bio zajednički kandidat HSP-a AS i HČSP-a, u međuvremenu je ostao bez potpore HSP-a AS zbog „koncepcijskog razmimoilaženja vođenja kampanje“, dok je HČSP ‘otpao’ iz te koalicijske priče samo dan nakon potpisivanja sporazuma. Ne znam za koga Toth trenutno plovi, no poznato je da je HSP AS ušao u koaliciju s HSS-om, strankom Milan Bandić 365 i HSU-om. Nadam se da će tom širokom koalicijom navedene stranke uspjeti prikupiti posadu od 21 kandidata.

A sam gradonačelnik Penava ima problema i sa Živim zidom. Oni su, naime, podnijeli kaznenu prijavu protiv gradonačelnika „zbog sumnji u nezakonite radnje vezane uz izgradnju Gradske tržnice“.  Naknadno je kandidat Živog zida za gradonačelnika Vukovara Pavao Josić na svom Facebook profilu obznanio kako ta prijava nije politikanstvo, nego izraz njegove potrebe da brani i štiti slabije, bolesne, lude i žene (tako nekako), te pri tome svašta nadrobio o određenim ravnateljicama gradskih ustanova i tvrtki. Koje nemaju veze ni sa kaznenom prijavom,  a koliko znam niti sa Gradskom tržnicom.  Jedan moj prijatelj je na to prokomentirao: „Ako je takav branitelj i zaštitnik, što je utekao iz Vukovara ’91?“. Meni osobno status branitelja nije presudan u utrci za mjesto gradonačelnika, no pitanje u ovome kontekstu ima stanovitu težinu.

Što se SDP-a tiče, kod njih su se mjesecima rotirali razni perspektivni i manje perspektivni kandidati. Većini razumnih je od početka jasno kako Goran Bošnjak nema niti ‘k’ od karizme i da će na predstojećim izborima najvjerojatnije biti pometen. Pa se pokušalo – prije prošlih parlamentarnih izbora – uvjeriti bivšeg ministra Freda Matića da promijeni prebivalište i na se preuzme teret kandidature za gradonačelnika Vukovara. Rečeno mi je da su se vodili čak i preliminarni pregovori s jednom srpskom strankom i jednom desno-naginjućom strankom ne bi li se stvorio svojevrsni kolaž kandidata za gradonačelnika i zamjenike  koji bi zadovoljio i lijeve i desne i Srbe (i koji vjerojatno ne bi dugo plovio), no debaklom SDP-a na parlamentarnim izborima cijela je ta frankensteinovska rabota propala. Srećom. No nesretna okolnost jest ta da je SDP-u preostao samo Bošnjak kao kapetan i ako HDZ pobijedi na ovim izborima bit će to zasluga upravo Bošnjaka i njegove neutemeljeno ambiciozne gradske organizacije.

I za kraj, da se ne bi stekao dojam kako je među vukovarskim političkim Srbima situacija imalo bolja – navodno su SDSS-u ovi izbori u Vukovaru ključni za opstanak stranke, te drže kako je stoga potrebno (i opravdano)  diskriminirati sve ostale stranke srpskoga predznaka, bez milosti. Pretpostavljam da to znači potapanje Srđana Milakovića i Nebojše Bajića. A vjerujem da će biti zanimljivo vidjeti i koje će ne-srpske stranke SDSS-u pri tome pomoći ili odmoći. I tko će tu na kraju ploviti, tko plutati, a tko potonuti.

Stavovi i preporuke iznesene u autorskim kolumnama, savjetima i komentarima isključivo su stavovi autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala press032.