Pola stoljeća Hrvatskog radija Županja

Foto: HRŽ

ŽUPANJA, Hrvatski radio Županja slavi pola stoljeća postojanja i rada u spomen na 4. srpnja 1969. godine, kada se u eteru po prvu puta oglasila tadašnja radijska stanica Županja, a današnji Hrvatski radio Županja.

“Tog 4. srpnja 1969. godine, slobodno možemo reći povijesnog dana za Hrvatski radio Županja, čak je uživo emitirano otvorenje Radio stanice… Ove, 2019. godine možemo ponoviti rečenicu koju smo često isticali upravo na datum početka emitiranja programa: sve ove godine dokaz su da jedini elektronički medij ovoga područja, bez obzira na poteškoće s kojima se suočavao i s kojima se suočava i danas, ima svoju budućnost. Hrvatski radio Županja posebnu je ulogu imao u vrijeme Domovinskog rata, kada svoj program nije prekinuo ni u danima opće opasnosti. Također, u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine Hrvatski radio Županja svoju je ulogu pravovremenog, točnog i istinitog izvješćivanja, u danima nezapamćene katastrofe, podigao na još višu razinu, što je prepoznala i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, upućujući radiju posebnu zahvalu. Hrvatski radio Županja dobitnik je priznanja Grada Žu-panja “Zlatni grb Grada Županja 2009. godine”, navodi u povodu obljetnice za Županjski list čiji je HRŽ nakladnik, glavna i odgovorna urednica te radijske postaje Zdenka Knežević.

Danas Hrvatski radio Županja emitira 24 sata dnevno program na 97,5 megaherca.

“Bolja čujnost na širem području županjske Posavine, novija i kvalitetnija oprema, ali i veće razumijevanje pojedinaca za novinarski rad, naše su želje u trenutku obljetnice na koju smo kao zaposlenici HRŽ-a iznimno ponosni. Brze, točne i aktualne informacije – krilatica je kojom bi se najjednostavnije mogao opisati motiv kojim se rukovode svi zaposlenici uposleni na programsko-tehničkoj realizaciji. A sve zbog slušatelja HRŽ-a zbog kojih se program i realizira i odašilje u eter”, poručuje Zdenka Knežević.

Čestitajući 50. obljetnicu djelovanja radija, direktorica Hrvatskog radija Županja Mira Živković napominje kako biti lokalni medij nije jednostavno, gledano s programskog i financijskog dijela.

“Malo područje s kojeg svakodnevno treba prikupiti informacije, koje, prije svega, moraju biti točne, aktualne i zanimljive, a s druge strane s tako malog područja kroz marketinški dio osigurati sredstva kako bi Radio funkcionirao”, kaže Mira Živković za Županjski list koji je 50. obljetnici Radija Županja posvetio cijeli niz stranica te su tako objavljeni i razgovori s nekadašnjim čelnim ljudima te radijske postaje; glavnim i odgovornim urednikom i novinarom Ivanom Bešom, glavnom urednicom i novinarkom Violom Matagić-Šinka, direktorom i novinarom Zvonkom Živkovićem, dugogodišnjem glazbenim urednikom Karlom Oršolićem, direktorom nekadašnjeg Javnog poduzeća A. G. Matoš Ivicom Buljanom, dugogodišnjim suradnikom Ivicom Ivom Oršolićem, a jedan od tekstova posvećen je i dugogodišnjem dopisniku radija iz Cvelferije Stjepanu Bogutovcu.

Kako bi obljetnica protekla u što boljem veselju, građanima Županje, ali i ostalim poklonicima dobre svirke i raspoloženja, HRŽ večeras od 21 sat na poligonu auto škole poklanja koncert na kojem će nastupiti TS Ringišpil, TS Vranac, TS Kristali, TS Slavonski suton, Šima Jovanovac i Opća opasnost.

Čestitamo kolegama, uz želju za još dugi niz godina trajanja!