Pokladna jahanja: Šiškovci i Soljani otvorili sezonu raspjevanih jahača i jahačica

Foto: Đuro Karalić

ŠIŠKOVCI, Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka ali se običaj, iako je vezan uz naselja uz granicu, iza Domovinskog rata proširio i na druga naselja dilje Slavonije, Baranje i Srijema, u mjestima u kojima nikada nije postojao.

Ovogodišnji niz od nekoliko desetaka pokladnih jahanja koja će se održati od blagdana Sveta ti kralja do početka korizme, započeo je četvrtim pokladnim jahanjem u Šiškovcima kojima je u nedjelju projahalo 36 jahača iz cijele Slavonije, a sukladno tradiciji jahači su bili i na blagoslovu u Cerni gdje ih je ispred crkve svetog Mihaela arkanđela blagoslovio tamošnji župnik.

U pjesmi  i veselju potom su se vratili u Šiškovce obišavši nekoliko postaja na kojima su tradicionalno bili bogato pogošćeni jelom i pićem, a potom su se ispred crkve sv. Ane međusobno natpjevavali pokladarcima.

Treću godinu zaredom, pokladni jahači u nedjelju također su prošli Soljanima u kojima su pokladna jahanja započela prošle godine.