Podršku radnicima koji štrajkaju u Same Deutz Fahr Žetelice pružio županjski gradonačelnik

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Štrajk u Same Deutz Fahr Žetelice u Županji nastavlja se i dalje, a podršku zahtjevima radnika danas je izrazio i županjski gradonačelnik Davor Miličević, koji je primio predstavnike štrajkačkog odbora.

“Lokalna zajednica, gradonačelnik, ne mogu riješiti ovu situaciju, ali mogu reći da znam i prepoznajem prilike u Same Deutz-Fahru i podržavam zahtjeve radnika. Mislim da su zahtjevi opravdani” kazao je gradonačelnik Davor Miličević.

Po riječima predsjednika štrajkačkog odbora Marka Ivkošića štrajk se nastavlja i dalje, do ispunjenja zahtjeva radnika. Podsjetio je kako je povod za štrajk odbijanje sindikalnog zahtjeva za povećanjem svih razina plaća u skladu s kolektivnim ugovorom i aneksom kolektivnog ugovora u iznosu od 750 kuna i povećanje za osam posto na posebne uvjete rada. Odluci o štrajku prethodio je proces mirenja između poslodavca i sindikata, ali bezuspješno.

O štrajku se priopćenjem za javnost oglasila  i Uprava Same Deutz Fahr Žetelice.

“Sindikat je zahtijevao povećanje plaće s neto učinkom od 83,00 EUR na prosječnu mjesečnu plaću. Poduzeće je uložilo veliki trud te je ponudilo povećanje mjesečne plaće s neto učinkom od 71,00 EUR, a za najniže razine plaća i do 89,00 EUR. Nažalost, Sindikat nije iskazao volju za približavanjem dogovoru, te je ostao pri svojim početnim zahtjevima bez alternativnog prijedloga. Ponuda koju smo predložili je najviša ponuda poduzeća od 2005. godine, kad smo preuzeli poslovanje, a ponuđeni iznos je ujedno 6 puta viši nego zadnje povećanje dogovoreno sa Sindikatom u 2016. godini. Poduzeće je dosadašnjim poslovanjem pokazalo da nam je itekako stalo do položaja radnika na području Županje, a u prošloj godini smo na neodređeno zaposlili više od 60 privremenih radnika (gotovo 20% svih zaposlenih), iako je proizvodnja i dalje izrazito sezonskog karaktera. Poduzeće potvrđuje namjeru nastavka investiranja u proizvodnju kombajna, te se nadamo da ćemo sa Sindikatom postići dogovor kako bi radnicima tvornice u Županji zajamčili stabilnu budućnost”, navodi se u priopćenju za javnost Uprave Same Deutz-Fahr Žetelice.