Počinju VII. Rimski dani uz bogat i sadržaja trodnevni program

Foto: TZ grada Vinkovaca

VINKOVCI, Od danas pa do nedjelje, Vinkovci će po sedmi puta biti pozornica Rimskih dana, manifestacije koja sve više postaje jednim od prepoznatljivih događaja vezanih uz grad na Bosutu, a koji dio svog povjesnog i kulturnog indentiteta duguje i razdoblju Rimskog carstva u kojem se na području Vinkovaca nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae iz koje su ponikla i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens, kao jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.

Tijekom današnjeg dopodneva odražno je verć nekoliko radionica i edukacija poput Olimpijade znanja te Rimske kuhinje za djecu i mlade. Na prostoru uz Bosut, na Trgu dr. Franje Tuđmana, postavljen je tabor Rimljana i barbara, članova povjesne udruge “Scythia Minor“ koji će u 17 sati prikazati kako je izgledao život u jednom takvom taboru.

U 17 sati otvara se i Rimski sajam, a od 18 sati posjetitelje će zabaviti igrokaz “Legenda o Herkuliju“ koji će izvesti gosti iz Sremske Mitrovice, dok će u isto vrijeme udruga “Locus“ organizirati “Igrom kroz povijest“ – videoigru “Colonia Aurelia Cibalae“. Od 19 sati na rasporedu su atraktivne borbe vinkovačkih gladijatora , a od 22 sata koncert Prljavog kazališta.

Ljubitelje piva od 15 sati čeka drugi craft festival “Beeram domaće“ na kojem će se predstaviti 13 pivara iz cijele Hrvatske.

Središnji dio programa VII. Rimskih dana na programu je sutra kada će u 19,30 sati održati defile sudionika, a od 20.30 sati poseban program posvećen Gracijanu, ocu careva Valentinijana I. i Valensa. Od 22 sata održat će se koncert Psihomodo popa.

Sva događanja održavaju se na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana i Trga Vinkovačkih jeseni.