Planinari HPD “Cibalia” sudjelovali u akciji “Krndijom do zdravlja”

GAZIJE/VINKOVCI, Četrdesetak članova Hrvatskog planinarskog društva (HPD) “Cibalia” i zaljubljenika u planinarenje iz Vinkovaca i okolnih mjesta boravilo je u nedjelju u pohode Krndiji, slavonskom gorju istočno od Papuka gdje su se pridružili brojnim drugim planinarima u akciji “Krndijom do zdravlja”.

Okupljanje planinara započelo je u Planinarskoj kući “Tivanovo” HPD “Sunovrat” Đurđenovac u Gazijama, na nadmorskoj visni do 220 metara gdje je planinare,uz ljubazne domaćine, dočekao domaći kruh s masti i paprikom,a  za osvježenje rakija i topli čaj. A potom hodnja i to u tri smjera, ovisno koga je što zanimalo. Najzahtjevniji bio je uspon na Petrov vrh (771), dok su ljubitelji nešto umjerenijih pješačenja imali  prigodu u hodnji razgledati okolicu Gazija.

Posebice je bio zanimljiv tzv. gljivarski put uz koji su sudionici upoznali neke od gljiva koje rastu na obroncima Krndije i upotpunjuju tamošnji biljni svijet.

Po povratku u planinarsku kuću u popodnevnim satima, mogao se kušati ukusan grah koji su skuhali domaćini te se okrijepiti prije odlaska.

Lijepom druženju planinara HPD “Cibalia” tu međutim nije kraj. Najavljen je već odlazak 13. studenoga put Kutjeva i tamošnjih vinograda, a sve u prigodi proslave Martinja.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić