Pilot projekt Korijeni – video konferencija sa školama u Munchenu i Žepču

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, U okviru projekta „Korijeni“ u vukovarskoj OŠ Dragutina Tadijanovića održana je video konferencija s Hrvatskom školom u Munchenu i OŠ Žepče iz Bosne i Hercegovine. Video konferencija dio je pilot projekta Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji je usmjeren prema globalnom umrežavanju hrvatskih škola, odnosno stvaranja mreža između škola iz RH, BiH, iseljeništva i država u kojima živi hrvatska nacionalna manjina. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je ovo druga godina kako se projekt Korijeni provodi.

„Cilj nam je povezati sve pripadnike hrvatskog naroda, odnosno najmlađe članove diljem svijeta koji pohađaju hrvatske  škole u dijaspori kako bi u najranijim godinama života kod njih razvili svijest o pripadnosti hrvatskom narodu te osjećaj za kulturu, baštinu i povijest svoga naroda. Nadam se kako će ove videokonferencije dovesti do prijateljstava i susreta, a onda i mnogobrojnih koristi za sve uključene“, rekao je Penava.

Govoreći o projektu Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, rekla je kako su u sklopu projekta protekle godine uspostavili video konferenciju s Prvom osnovnom školom Široki Brijeg iz BiH i tri hrvatske škole iz Chicaga (SAD) s kojima se čuju nekoliko puta godišnje. Pojasnila je i kako djeca i učitelji imaju mogućnost upoznati se putem video konferencija i drugih sredstva modernog komuniciranja s ciljem podizanja svijesti od najranije dobi o jednom nedjeljivom narodu, ma gdje on živio. Inače, osim video konferencija projekt predviđa i održavanje ljetne škole u Vukovaru (športski, jezični, folklorni, glazbeni, kulturni programi i radionice), čime bi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, u suradnji s Gradom Vukovarom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te ostalim mjerodavnim institucijama državne, područne i lokalne vlasti,  želio Vukovar brendirati kao mjesto edukativnog turizma za Hrvate izvan RH.