PIK-ov stan kod Vinkovaca postaje Gourmet akademija, u preuređenje se ulaže pet milijuna kuna

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na PIK-ovom stanu nedaleko Vinkovaca danas je održana početna konferencija prekograničnog EU projekta Pannonia Gourmet kojim je predviđeno uređenje i opremanje toga prostora te njegovo stavljanje u funkciju Gourmet akademije, koja će se istodobno osnovati i u vojvođanskom mjestu Vrdniku.

“Cilj projekta Pannonia Gourmet je razviti inovativne i integrirane turističke proizvode i promicati regionalni gurmanski turizam stvaranjem zajedničkog brenda „Eat Pannonia“ (EP) za promociju novorazvijenih turističkih proizvoda kroz dva gastronomska centra u Vinkovcima i Vrdniku”, pojasnila je Marina Hodak Domaćinović iz Vinkovačke agencije za razvoj i investicije VIA .

Foto: Đuro Karalić

Vinkovački gradnačelnik Ivan Bosančić rekao je kako će se u obnovu i urđenje PIK-ovog stana uložiti oko pet milijuna kuna s ciljem propagiranja i očuvanja od zaborava lokalne kuhinje i jela te u konačnici razvoja gastro turizma kao i turizma u cjelini.

Po riječima Vladice Vojinović iz Educons Univerziteta iz Sremke Kamenice, koji je i nositelj projekta, Pannonia Gorumet će sakupiti autentične recepte, sačuvati ih i širiti kroz dva gastronomska centa u Vrdniku i Vinkovcima te posjetiteljima ponuditi zdravu i kvalitetnu hranu kao i ponuditi lokalnim proizvođačima perspektivu i mogućnost razvoja.

Foto: Đuro Karalić

Vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, sufinacira se s 65 posto iz IPA II programa, a provodit će se u naredne dvije godine.