Pet zabluda o vježbanju: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Taco Fleur

  1. Ako treniram jače, više ću napredovati – zabluda!

  Poznata uzrečica ”ako ne boli, nema svrhe” nije uvijek istinita. Naravno da je mala upala mišića poželjna i da znači da je trening bio uspješan. No, ako bolovi potraju danima, definitivno ste pretjerali s treningom. Mikrotraume mišića izazvane su povećanim opterećenjem koje je, budući da se tijelo vremenom navikava na određeni napor, potrebno progresivno povećavati. Međutim ako u programu ne napraviti pauzu ili lakši trening u svrhu odmora i oporavka, stvoriti ćete kontraefekt. Dulji i češći treninzi ne garantiraju nužno uspjeh. Osigurajte sebi i vašem tijelu vrijeme za prilagodbu kao i oporavak. Postupno povećavajte opterećenje kao i dužinu i frekvenciju treninga.

  2. Pojačanim znojenjem trošim više kalorija – zabluda!

  Osobe kojima je cilj gubitak tjelesne težine često vježbaju u neprimjerenoj odjeći kako bi time pojačali znojenje. Znojenjem gubite dodatnu količinu elektrolita koje nakon treninga morate nadoknaditi kako bi tijelo normalno funkcioniralo. Također, promjena u kilaži na kraju treninga (u odnosu na početak) ne označava gubitak težine nego samo gubitak vode u tijelu. Stoga, riješiti se loše odjeće koja će vam zatvoriti pore i onemogućiti disanje kože. Za treninge svakako preporučam pamučnu odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima u kojima vježbate.

  3. Ako mi vaga pokazuje stalno istu kilažu, treninzi ne funkcioniraju – zabluda!

  Kao što sam već napomenula, nemojte se vagati prije, pa poslije treninga. Razlika koju će vam vaga pokazati nije razlika u kilaži nego samo u količini vode koju ste izgubili znojenjem. Uvijek se važite na istoj vagi i u isto vrijeme. Najbolje vrijeme za vaganje je ujutro, prije doručka. Ako trenirate redovno, a vaga vam uporno pokazuje istu kilažu, nema razloga za zabrinutost. I to definitivno ne znači da ne trenirate dovoljno ili dobro. Morate zapamtiti da su mišići teži od masnog tkiva. Kada vježbate, vaše masno tkivo se smanjuje, ali mišići rastu i povećavaju se. Što je veći postotak mišića u tijelo to je tijelo teže jer ponavljam, mišići su teži od masnog tkiva. Ako izgubite npr. 3 kg masnog tkiva i dobijete 1 kg mišića, možda na vagi to nećete primijetiti budući da je taj kilogram mišića teži od ona 3 kg masnog tkiva. Najbolji pokazatelj vašeg trenutnog stanja je zapravo obujam tijela. Vaša roba će vam najbolje pokazati imali trening svrhu ili ne. Ako kilaža ostaje ista a hlače su vam ipak malo velike, to vam treba biti dovoljan pokazatelj.

  4. Ako radim trbušnjake svaki dan, imat ću pločice – zabluda!

  Masne naslage ne mogu se trošiti vježbajući samo određeni dio tijela. Nakon 30ak minuta aerobnog treninga, tijelo počinje iskorištavati masnoće iz tijela kao izvor energije. No u tom slučaju troše se masnoće sa cijelog tijela podjednako, ne sa samo jednog njegovog dijela (kao što je trbuh). Vježbama za jačanje trbušnih mišića povećavate tonus i jačate mišiće no ne gubite masne naslage. Stoga vaši treninzi trebaju sadržavati minimalno 20 minuta aerobnih aktivnosti (trčanje ili bicikl) te nakon toga vježbe snage. Takav trening otopiti će masne naslage te ojačati vaše mišiće.

  5. Ako vježbam s utezima nabildat ću se – zabluda!

  Većina žena izbjegava treninge se utezima jer je jedna od najčešćih zabluda da će se od utega nabildati. Testosteron igra vrlo važnu ulogu u izgradnji mišića te je najveći razloga zašto su muškarci često brži i jači od žena. Žene luče vrlo malo testosterona (do 15x manje od muškaraca), stoga nemoguće da im se mišići izgrade na isti način kako se izgrađuju kod muškaraca. Zato bez straha i utege u ruke. 😊

  Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada za iste.