Penava o zvijezdi petokraci u Rijeci: Vlada RH i ministrica su sve znali ali su sve ignorirali

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, „Slučaj petokraka – još jedan primjer ignorancije Vlade Republike Hrvatske“, bila je tema današnje konferencije za novinare na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govorio o postavljanju zvijezde petokrake na neboder u Rijeci. Penava je rekao kako je on Vladi RH, Saboru, ministrici kulture, policiji i drugima još 18. veljače ove godine, dok je još bio na čelu HDZ-a, poslao dopis kada je u Rijeci u sklopu instalacije istaknuta zastava SFRJ.

„U tome dopisu sam iskazao svoje zgražanje s činjenicom da je istaknuta jugoslavenska zastava. U istome tome dopisu sam najavio kako će u svibnju biti postavljena i zvijezda petokraka. Tako je i trebalo biti ali je radi epidemije korona virusa sve to prolongirano. Iako sam morao nisam dobio niti jedan odgovor“, rekao je Penava.

Dodao je i kako se hrvatske građane svako malo „zabavlja“ ideološkim temama koje bi trebale biti stvar prošlosti ali i da je to mamac na koji se mnogi građani hvataju dok u isto vrijeme se u stranu stavljaju bitne i krucijalne stvari poput velikih problema u gospodarstvu i činjenice da smo po svim parametrima na začelju EU i da su na pretekli i Bugarska i Rumunjska. Prema njegovim riječima u cijeloj priči oko postavljanja zvijezde petokrake sudjeluje i Ministarstvo kulture koje financira tu manifestaciju.

„Isto to Ministarstvo je u isto vrijeme zaustavilo u Vukovaru investiciju izgradnje Hotela vrijednu 180 milijuna kuna gdje bi bilo zaposleno 100 radnika. Pojašnjenje je bilo da će taj neboder narušiti vizuru grada. Jesam li trebao na vrh hotela naložiti postavljanje zvijezde petokrake kako ne bih narušio vizuru grada. Vlada RH pokazuje kameleonsko i neodlično ponašanje. Oni u isto vrijeme Vukovar proglašavaju mjestom posebnom pijeteta, u Rijeci financiraju udruge koje podržavaju komunizam i komunističke simbole, a u Borovu selu udruge i stranke koje veličaju četnički pokret i odaju počast Vukašinu Šoškoćaninu“, rekao je Penava.