Penava najavio mirni prosvjed u Vukovaru, traži procesuiranje ratnih zločina

Foto: Ivan Penava

VUKOVAR, U subotu, 13. listopada, u Vukovaru će biti održan mirni, apolitični prosvjed u kojem će se ukazati na činjenicu da niti 27 godina od ratnih događanja u Vukovaru nisu procesuirani odgovorni za počinjene ratne zločine. Najavio je to na konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekavši kako je dotjeran do zida kao i da ne želi biti  sukrivac za tako bolesno društvo, a da svojom šutnjom stavi potpis na tako prljavu zloćudnu rabotu. Napomenuo je i da je tijekom vremena od kako je na dužnosti gradonačelnika Vukovara tražio odgovore od raznih institucija ali da je u pravilu nailazio na zatvorena vrata. Sve to dovelo ga je pred zid odakle, kako je sam rekao, više nema gdje.

„Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga je nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme da zajedno postavimo jasne rokove odgovornim institucijama poput Ministarstva pravosuđa, Glavnog državnog odvjetnika, Obavještajnih službi, MUP-a da procesuiraju odgovorne na svim razinama za zločine ili da svoje mjesto ustupe onima koji su kadri to učiniti“, rekao je Penava.

Dodao je i da državne institucije raspolažu s nizom najrazličitijih dokaza o odgovornima za počinjenje ratne zločine, počevši od JNA pa sve do neposrednih izvršitelja, ali da svi ti dokazi stoje u ladicama. Pokazao je novinarima i više fotografija zatočenih hrvatskih branitelja u logoru Sremska Mitrovica za koje je rekao da ih posjeduju i držane institucije ali i da ne čine ništa.

„Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde, izdaje i nedostojnosti tih ljudi svaki put kada im na grob dođem zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem “dosta” i ovim putem dignem svoj glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje“, rekao je Penava.