Penava: I ove godine biti će omogućeno kupanje na Adi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Po već ustaljenoj praksi i ovaj Aktualni sat gradonačelnika Gradskog vijeća Vukovara odužio se na nekih dva sata. Ponovno su vijećnici postavljali najrazličitija pitanja vezana za funkcioniranje i život grada. Bilo je tu riječi o zelenim otocima i smeću koje neodgovorni pojedinci razbacuju okolo, solarnim panelima gradske tvrtke Tehnostan ali i tužbama građana protiv iste te tvrtke, uređenju parka u Vatikanskoj ulici, skloništu na Olajnici, sudbini crvenih „batinih“ zgrada, potrebi izgradnje parkirališta kod bazena u Borovu naselju, daljoj sudbini nekadašnjeg Samačkog doma… Čuo se i prijedlog da se sredstva koja je grad namjenjivao za nabavku udžbenika, s obzirom da je to na sebe preuzela država, preusmjeri se na kupovinu radnih bilježnica i drugog materijala za djecu. Ipak, najviše pozornosti izazvala su pitanja o tretiranju komaraca, poslovanju Vodovoda i na koji način će ove godine biti organizirano Ljeto na adi.

Kada je riječ o tretiranju komaraca gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako je s prestankom oborina i naglim zatopljenjem došlo do invazije  komaraca te da ih je s normalnim programom zaprašivanja teško suzbiti u mjeri u kojoj bi htjeli. Na tu temu kasnije se oglasio i predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota koji je rekao kako je ove godine nekoliko stvari pogodilo se što je uzrokovalo ovoliki broj komaraca. To su prije svega visok vodostaj Dunava, višetjedne kiše i temperature iznad 30C. Istakao je kako se radi o pravoj elementarnoj nepogodi ali i da Veterinarska stanica ulaže maksimalne napore kako bi suzbila njihovu najezdu.

Kada je riječ o poslovanju gradske tvrtke Vodovod, vezano za penale koje su bili prinuđeni plaćati u sklopu Projekta Vukovar, direktor tvrtke Dario Tišov kazao je kako je do sada isplaćeno oko 6 milijuna sustega i korekcija te da im prijeti još oko 2 milijuna kuna. Kazao je i kako radi svega toga neće poskupjeti voda za građane Vukovara.

Kada je riječ o ljetovanju na vukovarskoj adi Penava je rekao kako će i ove godine biti organiziran prijevoz građana na adu ali i da će se vidjeti kako i na koji način će biti organizirani ostali sadržaji na ovom omiljenom ljetnom izletištu Vukovaraca.

„Grad je raspisao poziv za organizaciju ove manifestacije, a kao i svake godine na isti se javila ŠRU „Dunav“. Trenutno nas  muči visok vodostaj Dunava pa će se s radovima moći krenuti čim vodostaj to dopusti. Udruga se suočila i s nerazumnom intervencijama od strane inspektora zaštite okoliša što je cijeli projekt dovelo u pitanje. Žalosno je sve to jer se radi o kultnom mjestu u Vukovaru čija je plaža stavljanja u red najuređenijih plaža na hrvatskim rijekama“, rekao je Penava.