Pavao Josić: MUP RH nudi nagradu i do 40.000 kuna za informacije o nestalim osobama

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Koordinator Živog zida za Vukovarsko-srijemsku županiju Pavao Josić oglasio se priopćenjem za javnost u kojem tvrdi kako MUP RH za informaciju o nestalima nudi nagradu u iznosu i do 40.000 kuna.

„Jedna od najvećih kočnica normaliziranja života u Vukovaru  je problem nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata.  Dosadašnje političko profiterstvo i prividni sukobi svih političkih opcija koje su od mirne reintegracije do danas sudjelovale u vlasti, pokazuju kako im stanje vječne patnje stradalnika Domovinskoga rata osigurava osobne, stranačke i druge koristi te lagodnu političku budućnost. Što duže nestali ne budu pronađeni, njima bolje.

U Hrvatskoj je gotovo nepoznata  činjenica da Ministarstvo unutarnjih poslova daje novčanu nagradu za svaku informaciju koja će pomoći pronalasku mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostatci hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskoga rata, odnosno ta činjenica nije javno,  transparentno, kontinuirano i jednostavno dostupna javnosti. Stranka Živi zid istražila je i dobila službeni odgovor Ministarstva unutarnjih poslova u kojemu se to jasno potvrđuje, štoviše nagrada može iznositi do 40 000 kuna (odgovor MUP-a nalazi se u prilogu ovom priopćenju za javnost). Drugim riječima država dobro plaća, ali to većina ljudi ne zna, pa je za pretpostaviti da to ne znaju ni oni koji imaju nekih saznanja o tome gdje su tijela nestalih branitelja i civila).  Živi je zid morao doći do odgovora slanjem službenoga upita u Ministarstvo branitelja koje je potom prebacilo lopticu Ministarstvu unutarnjih poslova (?!), a možemo samo pretpostaviti koliko je običnom građaninu teško doći do informacije, pogotovo ukoliko želi ostati anoniman. 

Da su institucije hrvatske države voljne pronaći nestale, ova bi informacija o novčanoj nagradi, zagarantiranoj anonimnosti izvora i sigurnosti pružatelju informacija visjela sa svake bandere u zemlji posljednjih 25 godina i svakako značajno doprinijela smanjenu broja onih koji se vode nestalima. Novac je značajan faktor da se nekome razveže jezik.

Međutim ovoj državi odgovara da nestali ostanu nestali jer političke elite u Hrvatskoj egzistiraju isključivo na podjelama, tuđoj patnji, nevolji i muci i zato je  svaka informacija o mogućoj novčanoj nagradi za bilo kakvu obavijest o nestalima u ovoj zemlji teško dostupna.

Živi zid stoga od Ministarstva unutarnjih poslova traži da javno, transparentno s jasnim uputama, objavi na koji način, kojim kanalima, uz koje uvjete onaj tko  posjeduje tražene informacije, može za ustupljenu informaciju, ukoliko se pokaže istinitom, dobiti obećanu nagradu kao i zagarantiranu anonimnost i osobnu sigurnost.

Uvjereni smo da bi na ovaj način problem nestalih bio značajno smanjen, a politikanstvo raznih grupacija kojima su puna usta brige za stradalničku populaciju dok u isto vrijeme od nebrige za njih lagodno žive, svedeno na minimum“.