Otkazan nastup Mome Stanića, sporan i mural u središtu grada

Foto: Ivan Matić
VUKOVAR, Nastup Momčila Stanića Mome, koji je trebao nastupiti u okviru zabave koju organizira Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca „Miloš Vojnović“ je otkazan.

„Ispoštivali smo kako je se po pitanju toga nastupa odredio hrvatske te poslušali preporuke određenih institucija, a sve u cilju smirivanja tenzija koje su stvorene ovim povodom“, rekao je novinarima predsjednik Zavičajnog kuba Bogdan Rkman.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potvrdio je novinarima kako je do otkazivanja nastupa došlo poslije brze reakcije PP Vukovar. Prema riječima Penave radi se o osobi koja je u Domovinskom ratu predvodila službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa vojske RSK, pjevao ispred postrojenih vojnika, omalovažao i vrijeđao Franju Tuđmana, čistio kokardu…

„Pravodobnim i žurnim reagiranjem djelatnika Policijske postaje Vukovar, organizator je otkazao nastup spornog izvođača. Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja može unijeti razdor i nemir među građane grada Vukovara te smatra kako u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju“, rekao je Penava.

Na sjednici Gradskoga vijeća gradska vijećnica Vesna Vujić (SDSS) postavila je i pitanje murala koji je postavljen gotovo u samome središtu grada. Naime, na njemu se uz poruku „Neka živi Dinamo i majka Hrvatska“, vidi i grb NK Dinamo ali i hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

„Ovaj grb, s prvim bijelim poljem, ima konotacije koje ga vežu s 2. Svjetskim ratom i NDH. Zna se kakav su grb i himna propisani zakonom u Hrvatskoj“, rekla je Vujić.

Odgovarajući na ovaj upit Penava je rekao kako se ne radi o grb NDH, da to nije nikakav ustaški grb nego da se radi o povijesnom hrvatskom grbu. Dodao je i kako se takav grb može vidjeti na krovu crkve sv. Marka u Zagrebu, u Budimpešti kao i grbu najmanje jedne županije u BIH.

„Stoga, nema zakonskih osnova da se zabrani iako subjektivni dojam ostaje s tim da se on ne može povezivati s NDH i tom kvislinškom tvorevinom“, istakao je Penava koji je kazao i kako u Vukovaru ima mjesta za sve i da se nitko, prema vjeri, naciji, imenu, prezimenu, boji kože, spolu, dobi ili bilo čemu drugome ne može stavljati u drugi pan.

Ponovno je prozvao određene državne institucije za nerad dodajući kako uvijek treba imati na umu da je Vukovar grad koji je teško stradao u Domovinskom ratu i da su rane preduboke.

„Stoga tražimo od zaštitu od institucija jer ne želim više pisati dopise. Gospodo, zaradite svoje plaće i nemojte okretati glavu radi dobrih odnosa u koaliciji, a u isto vrijeme sve nas držati taocima“, zaključio je Penava.