Osnovan Agro-klaster s ciljem udruživanja poljoprivrednih proizvođača

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemska županija te općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku i Zadruga za proizvodnju voća i povrća Vinkovačka šparoga osnivači su Agro-klastera čijim se osnivanjem želi potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača te njihovo povezivanje s znanstveno-obrazovnim sektorom.

Sporazum o osnivanju klastera potpisan je u utorak u Palači Srijem i prema riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, klaster bi konačno trebao ujediniti poljoprivredne proizvođače s područja Vukovarsko-srijemske županije kako bi zajednički nastupili prema kupcima i dobavljačima.

“Ovo je odlična prilika da stvorimo uvjete poljoprivrednim proizvođačima i da ih ujedinimo kako bi lakše došli do tržišta i prodaje svojih proizvoda”, kazao je župan Božo Galić.

Pročelnik za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Podolar rekao je kako se osnivanju Agro-klastera prišlo nakon što se uvidjelo na neće doći do očekivanog samoinicijativnog udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača. Po njegovim riječima, želja je županijskih vlasti da se proizvodi članova klastera kroz brze lance prodaje ponude školama, vrtićima i drugim ustanovama na području županije te bi se time došlo do situacije da se ono što se proizvode u županiji i potroši unutar županije. A sve što se može, dobro je da se i plasira na šire tržište preko trgovačke mreže, napomenuo je.

“To je do sada bio velik problem, jer kada su se naši proizvođači pojavljivali kod velikih trgovaca i trgovačkih lanaca često nisu mogli proći jer nisu imali dovoljne količine, niti su cjenom bili konkurentni”, naveo je Podolar.

Također je istaknuto kako je Agro-klaster dobra prilika svim onim poljoprivrednim proizvođačima koji nemaju proizvodnju na velikim površinama poput proizvođača češnjaka, zelenog graha, šparoga i ostalih kultura ali su ozbiljni u namjeri proizvodnje da dođu do tržišta na puno lakši način te se i dodatno educiraju jer je u cijelu priču uključen i Poljoprivredni fakultat Sveučilišta u Osijeku koji je spreman pružiti proizvođačima potrebne savjete i prenijeti im suvremene spoznaje i znanje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.