Oprez – gripa je među nama, u županiji za sada 26 oboljelih

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ovogodišnja sezona gripe, koja je pogodila neke dijelove Hrvatske i izazvala veliki broj oboljelih, za sada zaobilazi Vukovarsko-srijemsku županiju. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je registrirano ukupno 3.141 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019. Pri tome najveći broj prijava tijekom dosadašnje sezone stigao je iz Dubrovačko-neretvanske županije,Splitsko-dalmatinske, Brodsko-posavske i Međimurske županije. Na području Vukovarsko-srijemske županije do sada je prijavljeno 26 slučajeva oboljelih od gripe. Vjeruje se da ima još oboljelih ali se ti nisu javili liječnicima.

„Kao i u cijelu Hrvatsku gripa je stigla i u našu županiju gdje se za sada bilježe sporadični slučajevi obolijevanja. Za očekivati je porast broja oboljelih, a kako bi taj broj bio što manji građanima se preporučuje primjena dobro poznatih preventivnih mjera“, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić.

Govoreći o preventivnim mjerama protiv gripe Krešić je rekla kako cijepljenje uvijek prva mjera. Uz cijepljenje treba redovito prati ruke, provjetravati prostorije u kojima se boravi, izbjegavati zatvorene prostora s velikim brojem ljudi, koristiti prikladnu obuću i odjeću s obzirom na vremenske uvjete… Ukoliko pak dođe do obolijevanja dođe preporučuje se odležati do izlječenja. Povišenu tjelesnu temperaturu treba skidati, uzimati dovoljno tekućine te kontaktirati liječnika. „Simptomi gripe su povišena temperatura, bol u mišićima, groznica, grlobolja, kašalj i začepljen nos.  Ako temperatura potraje više dana, tada je potrebno i otići liječniku“, navode liječnici.

Podaci Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako je u uzorcima pristiglim iz cijele Hrvatske, u kojima je potvrđen virus gripe, dominantan virus gripe tip A. Iako svi virusi gripe mogu izazvati komplikacije, upravo A virus je uvijek ozbiljan i s dosta oboljelih. Ovosezonsku gripu, ovisno o geografskom području, podjednako uzrokuju dva virusa tipa A – H1N1 i H3N2. U Hrvatskoj dominira H1N1, a u nekim drugim krajevima Europe H3N2. Za oba navedena tipa zaštitu pružaju i trovalentno i četverovalentno cjepivo protiv gripe, zbog čega cijepljenje ima smisla, čak i sada, za vrijeme povećanog vala. Sezonska gripa u svijetu godišnje može uzrokovati oko 650.000 smrti. Ne postoji učinkovit lijek protiv nje, osim cijepljenja.