Održana promocija stripa “Vukovar: HAŠ”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u Ružičkinoj kući predstavljen je strip album pod nazivom „Vukovar: HAŠ“. Autor strpa je Nenad Barinić koji za sebe kaže da je „vinkovčanin sa vukovarskom adresom“. Strip govori o nestalom hrvatskom branitelju vinkovčaninu Mladenu Čupiću Hašu koji je s početkom rata, zajedno s prijateljima, otišao u Vukovar kako bi ga branio. Govoreći o stripu Barinić kaže kako on povezuje Vinkovce i Vukovar u miru i ratu, a i nakon rata kroz sudbine dijela vinkovačkih dragovoljaca pa to nije klasična ratna priča.

„U stripu ima puno biografskih elemenata s obzirom da sam u njegovom stvaranju razgovarao sa nizom prijatelja i osoba koje su poznavale Haša. Tu su i dijelovi od prije rata ali i sam rat. Haš je nestao tijekom rata i njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Sumnjamo da je završio na Ovčari“, rekao je Barinić kojemu je Haš bio najbolji prijatelj.

O autoru i stripu govorila je književnica Tanja Belobrajdić, a okupljene je pozdravio zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček.