Održan znanstveni simpozij „Franjevci u Vukovaru“

Foto: Franjevački samostan Vukovar

VUKOVAR, U prigodi obilježavanja prve godišnjice od početka rada Franjevačkog muzeja u Vukovaru kao i Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova apostola, u organizaciji Franjevačkog samostana Vukovar, Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru, Državnoga arhiva u Vukovaru i Gradskog muzeja Vukovar, 4. svibnja 2020. godine održan je znanstveni videosimpozij pod naslovom “Franjevci u Vukovaru”.

Zbog pandemije koronavirusa simpozij je održan u posebnim okolnostima, virtualno putem Zoom aplikacije, izvjetio je Franjevački samostan u Vukovaru koji je simpozij organizirao u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnim centrom Vukovar, Državnim arhivom u Vukovaru i Gradskim muzejom Vukovar.

Tijekom cjelodnevnog rada prezentirano je ukupno 25 znanstveno-stručnih priopćenja koja su obuhvatila povijest franjevačke prisutnosti u Vukovaru i vukovarskom kraju od srednjega vijeka do danas, od duhovnog do materijalnog aspekta, od izgradnje crkve i samostana početkom 18. stoljeća, preko stradanja i pustošenja u Domovinskom ratu, do poslijeratne obnove i revitalizacije samostanskog arhitektonskog, sakralnog, umjetničkog i knjižnog blaga. Sudionici, među kojima su bili povjesničari, demografi, teolozi, povjesničari umjetnosti, sociolozi, restauratori, konzervatori, muzeolozi i dr., putem zoom-platforme javljali su se iz Salzburga i Bregenza u Austriji te Samobora, Varaždina, Zagreba, Osijeka i Vukovara, navodi se.

Iz vukovarskog Franjevačkog samostana podsječaju kako je ideja o održavanju simpozija nastala je kao rezultat provedbe projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara, zahvaljujući kojem je kompleks Franjevačkog samostana u Vukovaru nakon stradanja u Domovinskom ratu obnovljen u potpunosti.

Tragični događaji, razaranja i okupacija u velikosrpskoj agresiji na Vukovar i Hrvatsku od 1991. do 1996. godine potencirali su potrebu za sustavnim prikupljanjem, valorizacijom, čuvanjem i prezentacijom građe Franjevačkog samostana u Vukovaru, zbog čega se pristupilo cjelokupnoj obnovi samostana. Pritom se, uz obnovljeni stambeni dio franjevačkih redovnika i klauzure, od 2015. do 2019. godine intenzivno radilo na uređenju Franjevačkog muzeja Vukovar, prostora na dvjema etažama, u koji su uvrštene i riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora i knjižnica raritetnih izdanja, nakon čega je posjetiteljima omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, te novoj samostanskoj knjižnici s čitaonicom, kao i ostalim sadržajima, poput vinoteke i suvenirnice, te vanjskog prostora u kojem se nalaze Dom svetoga Franje, kuća za duhovne obnove i smještaj hodočasnika, pastoralni centar svetoga Bone i prekrasan perivoj s pogledom na Dunav, gdje je postavljena spomen-ploča s popisom vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu.