Od 1. siječnja Vukovarsko-srijemska županija preuzima djelatnike Ureda državne uprave

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine Vukovarsko – srijemske županije donijela je i treći rebalans proračuna Županije za godinu na izmaku. Odukom članova Skupštine proračun je smanjen za 63,5 milijuna kuna ili 7,3 posto.

„Proračun se sastoji od prihoda u iznosu od 871 milijun kuna te rashoda u iznosu 891,5 milijun kuna. Kada gledamo ukupno proračun na kraju godine vidimo kako se 70 posto prihoda odnosi na vlastite namjenske prihode proračunskih korisnika, a 30 posto je županijski proračun“, pojasnila je pročelnica za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga.

Dodala je kako je do trećeg rebalansa proračuna došlo jer su uvršteni viškovi prihoda iz prethodnih godina u ukupnom iznosu od 28 milijuna kuna te što se ukida pozicija „primitci od zaduživanja“ u iznosu od 35 milijuna. Prema njenim riječima treći rebalans proračuna je tehničke naravi kako bi se pojedine pozicije u proračunu uravnotežile.

S 1. siječnjem 2020. godine u radu Vukovarsko – srijemske županije dolazi do velikih promjena jer će, sukladno odluci o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Županije, županijskim tijelima spojiti će se i uredi Ureda državne uprave. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za opće poslove Marko Dikonić kazao je kako će djelatnici Ureda državne uprave s 1. siječnjem biti i zakonski preuzeti s čime će se povećati opseg poslova u mnogim upravnim odjelima.

„Županija je uz dosadašnjih 12 upravnih odjela napravila samo jedan novi, onaj koji smo morali po zakonu, a to je Služba za opću upravu koja će biti usko vezana za matičarstvo, građanska stanja, prava hrvatskih branitelja i sve što je do sada bio posao Ureda državne uprave. Županijski će upravni odjeli po inerciji od nove godine preuzeti i dobar dio novoga posla koji će dobiti uz djelatnike koje će preuzeti. Na dosadašnjih 127 djelatnika dobivamo još 109 novih. U prvom se trenutku ta brojka čini velikom i za naše podneblje to jeste velik sustav. Međutim, Splitsko-dalmatinska županija preuzima 600 novih djelatnika, Osječko-baranjska 200, pa mi spadamo u rang srednjih županija po preuzimanju opsega posla i broja djelatnika“, rekao je Dikonić u izjavi novinarima.