Obljetnica Međunarodnog priznanja Hrvatske i završetka mirne reintegracije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom 28. obljetnice Međunarodnog priznanja Hrvatske kao i 22. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja podno spomen obilježja žrtvama iz Domovinskoga rata položeni su vijenci.  

„Vijest o  međunarodnom priznanju Hrvatske primili smo svi s oduševljenjem. Danas odajemo počast i zahvaljujemo onima koji su najzaslužniji, onima koji su dali svoje živote za međunarodno priznaje Hrvatske. Moramo zahvaliti i ne zaboraviti! Zahvaljujući njima gradimo Hrvatsku kakvu su oni zamišljali i to moramo nastaviti za boljitak Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Slavonije i Srijema i za cijelu Hrvatsku“, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček kazao je kako je 15. siječanj jedan od važnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

„To je datum kada je Hrvatska međunarodno priznata i kada smo nakon devet stoljeća postali dio slobodnih naroda i država. Zahvaljujući mudroj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, okupirani teritorij istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema bez ijedne žrtve vraćen je u međunarodno pravni poredak Republike  Hrvatske. Upravo ovdje na Memorijalnom groblju, želimo se zahvaliti onima koji su bili najzaslužniji za stvaranje hrvatske države“, rekao je Pavliček.

Prisjećajući se 15. siječnja 1992. godine, kada je Hrvatska i međunarodno priznata država, savjetnik za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić kazao je kako su u to vrijeme brojni hrvatski branitelji bili zatočeni po srbijanskim logorima.

„I sam sam u to vrijeme bio zatočen u logoru.Toga dana imali smo poseban  tretman, iako tada još nismo niti znali da je Hrvatska postala međunarodno priznata država. Nije bilo ni jednog zatočenika koji tada nije prošao torturu. Unatoč tomu, bili smo sretni što je Hrvatska međunarodno priznata. Danas se klanjamo onima bez kojih ne bismo ni imali slobodnu Hrvatsku“, rekao je Josić.