Obilježena obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade

Foto: MORH

VUKOVAR, Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te svetom misom u Vukovaru je danas obilježena 29. obljetnica ustroja legendarne 204. vukovarske brigade HV-a, postrojbe koja je branila Vukovar u Domovinskom ratu.

Vijence su položila brojna izaslanstva, među njima i ministar branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera, ministar obrane Mario Banožić, general Željko Živanović kao izaslanik predsjednika RH, zastupnica Marijana Balić kao izaslanica predsjednika Sabora, te izaslanstvo Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetivši na veliku žrtvu koju su pripadnici 204. brigade podnijeli za slobodu Hrvatske, ministar Medved napomenuo je kako je kroz srpske koncentracijske logore prošlo 1.557 pripadnika te ratne postrojbe, prenosi Hina.

“Važno je naglasiti – 190 žena i 93 maloljetna branitelja koji su s oružjem branili svoj grad. To je žrtva i to je doprinos 204. vukovarske brigade”, poručio je.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je 204. brigada svojim djelovanjem osigurala ostatku Hrvatske dragocjeno vrijeme kako bi se ostale postrojbe Hrvatske vojske naoružale i uvježbale, ali i kako bi od međunarodne zajednice dobili potporu za neovisnost naše Domovine te kako je upravo bitka za Vukovar, jedan od ključnih trenutaka Domovinskog rata.

“Istina je kako je Vukovar pao nakon dugih 87 dana, ali isto tako važno je istaknuti kako su pripadnici 204. brigade hrabrošću i požrtvovnošću zaustavili daljnji prodor neprijatelja prema ostatku Hrvatske”, kazao je ministar.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako se u kontekstu današnjeg vremena svi moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika.

“To se moramo zapitati pogotovo kada se prisjetimo da je neki dan dio Vlade RH na ‘groblju šajkača’ odavao počast onima koji su ubijali ljude kojima mi danas odajemo počast. S druge strane, dio Vlade RH je danas s nama i odaje počast onima kojima je zaista treba odati”, istaknuo je Penava.

Kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 branitelja tadašnje općine Vukovar, od kojih je 921 poginuo ili nestao, dok ih je 1600 ranjeno.

Molitvu je na predvodio fra Josip Poleto, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, koji je služio i misu zadušnicu.