Obilježen Europski dan poslodavaca

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a povodom obilježavanja Europskog dana poslodavaca, održan je okrugli stol pod nazivom „Unaprjeđenje kompetencije radne snage putem mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje“. Kako je rečeno na ovaj način želi se promovirati važnost unapređenja kompetencija i vještina radne snage, odnosno obrazovanja i osposobljavanja zaposlenih i nezaposlenih osoba. Pri tome poseban naglasak želi se usmjeriti i na detektiranje problema i zapreka koje postoje, a vezane su uz postojeću nisku stopu uključenosti radne snage u obrazovanje te predstaviti dostupne usluge i mjere za poticanje veće uključenosti poslodavaca u obrazovanje odraslih kroz mjere aktivne politike zapošljavanja.

„Pridružili smo se ostalim hrvatskim gradovima u obilježavanju Europskog dana poslodavaca, a naglasak smo na ovom okruglom stolu zajedno s poslodavcima htjeli staviti na promociju i važnost unapređenja kompetencija radne snage. Htjeli smo vidjeti koliko možemo učiniti svojim mjerama aktivne politike koje su usmjerene na obrazovanje nezaposlenih osoba, ali i na obrazovanje koje poslodavci mogu koristiti za obrazovanje na pojedinim radnim mjestima. Želimo to prezentirati poslodavcima i vidjeti kakva su njihova iskustva i potrebe za kreiranjem nekakvih daljnjih budućih mjera“, rekla je predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne ureda Vukovar Jasna Kolar.

Rečeno je i kako prema službenim podacima iz 2016. godine samo 3,6% odraslih osoba sudjeluje u nekim oblicima cjeloživotnog obrazovanja formalnog tipa. Pri tome čak 70%  osoba uopće ne sudjeluje niti u bilo kakvim oblicima cjeloživotnog obrazovanja. Kolar je najavila i kako će
HZZ ove godine u obrazovanje odraslih za zanimanja koja nedostaju uključiti 220 osoba, a u iduće dvije godine po 257 osoba.