U Nuštru se obilježavaju Dani obrane i Dani općine Nuštar

Foto: Đuro Karalić

NUŠTAR, Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća i dodjelom priznanja istaknutim pojedincima i udrugama u Nuštru su obilježeni Dani obrane i Dani Općine Nuštar, koji se održavaju od 2. do 5. listopada u znak sjećanja na najteže trenutke agresije 1991. godine.

Početkom listopada 1991. hrvatski su branitelji u višednevnim borbama zaustavili i potpuno odbacili tenkovsko-pješadijske napade agresorske JNA i paravojnih srpskih postrojbi na Nuštar.

Općinski načelnik Hrvoje Drinovac, osvrnuvši se na prethodno razdoblje, najavio je radove na postavljanju LED rasvjete, izgradnju vodospreme u Nuštru i spajanje na regionalni vodovod istočne Slavonije.

Općinske nagrade i priznanja dobili su Mia Wild za vrhunska sportska postignuća, Antun Ponoš za izniman doprinos u promicanju i prezentiranu općine Nuštar u Republici Hrvatskoj , obitelj Voćanec za promicanje tradicijskih vrijednosti i izniman doprinos zajednici, Marko Tokić za vrhunska sportska postignuća i Ivan Janjić za nadprosječne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima

 

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća, u mjesnoj crkvi sv. Duha služena je misa zadušnica za sve poginule i nestale Nuštarce, a potom su kod spomen-obilježja poginulima položeni vijenci.

Program obilježavanja Dana obrane i Dana općine Nuštar nastavlja se cjelodnevnim natjecateljskim, zabavnim i izložbenim sadržajima te večernjim koncertom Mate Bulića.

Bitka za Nuštar od 2. do 5. listopada 1991. kada su okupirani Cerić i Marinci danas u sastavu Općine Nuštar – bila je integralni dio vukovarsko-vinkovačke bojišnice. Nuštar je branilo oko 400 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i drugih hrvatskih postrojba, koje su uništile osam tenkova i četiri transportera. Tijekom žestoke agresije 90 posto seoske infrastrukture je potpuno uništeno.