Novi projekt Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara

VUKOVAR, Tehnička škola Nikole Tesle započela je provedbu projekta “Prevladavanje funkcionalne nepismenosti putem ICT-a, kako bi se osigurala socijalna i profesionalna integracija” u suradnji sa školama iz Makedonije, Grčke, Turske, Italije, Litve i Rumunjske.

Glavni cilj projekta jest pronalaženje digitalnih i praktičnih načina za sprečavanje i prevladavanje funkcionalne nepismenosti.

“Naš je prvi cilj pomoć samim nastavnicima. Dobar nastavnik je dobro uvježban nastavnik. Ovaj će se prioritet postići na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Izradit ćemo didaktički vodič za nastavnike kao pomoć u projektiranju nastavnog procesa i predavanja kako bi čitanje i učenje učinili lakšim, razumljivijim za učenike i učinkovitijim u pogledu sprečavanja funkcionalne nepismenosti. Ovaj vodič je također i osnova za trening-module za nastavnike, a bit će dostupan svim nastavnicima na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, poručuju iz Tehničke škole Nikole Tesle.

Drugi prioritet projekta povezan je sa jačanjem razvoja ključnih kompetencija, a jedan od osnovnih je čitanje.

“Kako bismo učenicima osigurali razvoj ključnih kompetencija, planiramo napraviti radne bilježnice, po jednu za svaku zemlju partnera. Iste će se temeljiti na nacionalnom kurikulumu za književnost i sadržavat će didaktičke igre i obrazovnu web 2.0 tehnologiju primijenjenu na tekstove obvezne prema nacionalnim kurikulumima svake partnerske zemlje, za različite dobne skupine”, navodi se.

Treći cilj projekta je stvaranje e-knjige s otvorenim obrazovnim resursima za nastavnike i učenike, ali i portfelj webinara za nastavnike, studente i roditelje / odrasle širom EU.

Projekt je počeo u listopadu, a traje 34 mjeseca. Financira se iz Erasmus + programa KA201 Suradnja za inovacije i razmjena dobre prakse.