Nova uredba: Ako vlak kasni više od 60 minuta, HŽ će vam vratiti novac

Foto: Marko Milidrag

Ako vlak kasni više od 60 minuta, HŽ će morati vratiti polovicu cijene karte. Tako glasi prijedlog Europske uredbe o pravima putnika u željezničkom prometu, javlja net.hr.

Novom uredbom se predlaže: Ako vlak kasni 60 do 90 minuta, putnici mogu tražiti povrat od 50 posto iznosa karte. Za kašnjenje od 90 do 120 minuta – 75 posto karte, a za kašnjenje dulje od dva sata – cijeli iznos.

Uredba koja je sad na snazi već propisuje povrat manjeg iznosa putnicima u slučaju kašnjenja, ali Hrvatska je izuzeta iz nje.

Izuzeće od pravila

Nova uredba bi mogla skupo koštati HŽ. Naime, ove godine 939 HŽ-ovih vlakova kasnilo je više od 60 minuta. Da je ova mjera na snazi, HŽ bi vjerojatno platio milijune. Inače, kašnjenja su u prosjeku četiri minute na svakih 100 kilometara.

Aktualna europska uredba propisuje povrat manjeg iznosa u slučaju kašnjenja, ali HŽ se od te odredbe izuzeo jer bi nagomilao velike gubitke. Nova uredba bi trebala onemogućiti ovakvu praksu.

Prema njoj, prijevoznik bi trebao nadoknaditi i daljnje troškove ako se zbog kašnjenja propusti sljedeći vlak do krajnje destinacije.