Nova 3 slučaja zaraze u županiji, prosječna dob zaraženih 35 godina

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19. Radi se o 2 osobe iz Ivankova 1 iz Vinkovaca. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 79 od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije nalazi se 249 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji,  pozitivna su 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničari). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (3 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika).

„Svi trebamo biti svjesni da je virus među nama te da su išli prema nacionalnom Stožeru s određenim prijedlozima koji se prije svega tiču skraćivanja radnog vremena noćnih klubova. Pri tome moramo uzeti u obzir i položaj naše županije s obzirom na promet ljudi iz naše županije s Osječko – baranjskom županijom gdje je veći broj zaraženih. Isto tako naslonjeni smo i na BiH i Srbiju gdje je također broj zaraženih i porastu“, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Zdravko Kelić.  

Novinarima se obratila i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić podsjećajući kako je zadnja zaražena osoba u „prvom“ valu bila 19. svibnja, a da je prva oboljela u ovom sada valu zabilježena 24. lipnja. Istaknula je kako su svih zaraženi u „prvom“ valu, njih 41, i izliječeni, a da sada u „drugom“ valu, u dva tjedna, imamo 38 novozaraženih osoba.

„U „prvom“ valu prosjek godina zaraženih iznosio 45,6 godina, dok je sada prosječna dob oboljelih 35 godina. To nas upućuje na činjenicu da je virus dostupniji mlađim dobnim skupinama koje se više kreću na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Od ovih 38 sada zaraženih njih 20 je u 7 obitelji pri čemu imamo i obitelji gdje su svi članovi zaraženi. Imamo i slučajeva za koje se ne zna gdje su se zarazili i to nije dobro“, rekla je Krešić.

U svojoj izjavi načelnik PU Vukovarsko – srijemske Fabijan Kapular ukazao je prekogranični promet, odnosno činjenicu da županija ima 8 graničnih prijelaza prema BiH i Srbiji.

„U prvih 6 mjeseci 2019. godine imali smo 6,5 milijuna putnika preko tih prijelaza dok tijekom prvih 6 mjeseci ove godine imamo 3,5 milijuna kuna. U tjedan dana ovoga mjeseca zabilježili smo 116.000 prelazaka državne granice u odnosu na 200.000 prošle godine“, rekao je Kapular.

Kazao je i da načelno, kao policija, nemaju ništa protiv da se mjere na granici pooštre ali i da je to mjera koju donosi Nacionalni stožer. Dok ne dođe neka drugačija odluka iz Zagreba svi oni koji iz bilo kojeg razloga putuju za BiH i Srbiju ne moraju u samoizolaciju.