Nasilje nad ženama je kontinuirano, među nasilnicima i sve više mladih osoba

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji se provode od tog datuma do 10.prosinca – Međunarodnoga dana ljudskih prava, u vukovarskoj Palači Srijem održana je zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijske koordinacije za ljudska prava. Dožupan vukovarsko-srijemske županije i predsjednik povjerenstva Đorđe Ćurčić rekao je kako se i na taj način želio skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i u obitelji.

„U rješavanje toga problema moraju se uključiti svi segmenti društva. O ovoj se temi mora neprestano govoriti, upozoravati i djelovati“, rekao je Ćurčić.

Članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivana Sučić, koja je i voditeljica Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije, kazala je kako je nasilje nad ženama i u obitelji kontinuirano te da je stoga ratifikacija Istambulske konvencije i njezino stupanje na snagu u Hrvatskoj od 1.listopada iznimno važno. Istaknula je kako ta konvencija predstavlja važan okvir za učinkovitiju međuresornu suradnju i implementaciju politika koje će sadržavati mnoštvo mjera koje trebaju poduzeti različiti dionici i tijela a koje, u cjelini, nude potpun odgovor na nasilje nad ženama.

„Nasilje nad ženama je kontinuirano i vrlo često su nasilnici osobe koje su poznate u društvu. Zabrinjava činjenica i da je među nasilnicima i sve više mladih“, rekla je Sučić.

Podsjetila je i kako Sigurna kuća u Vukovaru djeluje već deset godina i da u prosjeku imaju smješteno desetak žena i njihove djece. Nažalost, potrebe su veće pa su od nadležnih zatražili i dopuštenje za povećanje kapaciteta. Kroz tih deset godina Sigurne kuće prošlo je 396 žrtava nasilja u obitelji ili partnerskim vezama.