Najbolje voće za dijabetičare

  Dijabetes je autoimuna bolest u kojoj osoba ima visoku razinu šećera u krvi zato što tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu inzulina ili zato što stanice ne reagiraju na proizvedeni inzulin.

  Prehrana s malo šećera i masti ponekad može uskratiti brojne užitke. Stručnjaci su jedno vrijeme smatrali kako dijabetičari ne bi smjeli jesti voće, ali današnji dokazi upućuju na sasvim suprotno. Stručnjaci ističu kako je voće važan dio prehrane kod dijabetičara, a mi vam donosimo one vrste koje su za dijabetičare najbolje.

  Jabuke

  Jabuka je odličan izbor za dijabetičare. Sadrži malo kalorija, a potiče tijelo na sagorijevanje ostalih kalorija. Bogat su izvor pektina koji ima antioksidativna svojstva, što smanjuje razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka raznih bolesti.

  Bobičasto voće

  Bobičasto voće sadrži antocijane koji im daje crvenu boju i potiče oslobađanje inzulina, regulira šećer u krvi i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

  Grejp

  Može se koristiti za smanjenje rizika od nastanka visoke razine šećera u krvi, naročito kada se konzumira s namirnicama koje imaju nisku razinu masti, šećera i škroba.

  Lubenica

  Voće koje sadrži visoku razinu vode kao što su lubenica, jagode, papaja ili šljive, djeluju odlično kod usporavanja apsorpcije glukoze. Dijabetičari moraju voće s velikom razinom vode konzumirati svakodnevno.

  Izvor: centarzdravlja.hr