Na Veleučilištu Lavoslava Ružičke pokreće se studijski program informatike

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke Željko Sudarić i dekan Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Goran Malčić potpisali su danas sporazum o pokretanju studijskog programa informatike na vukovarskom Veleučilištu koji bi, ukoliko se sve stvari poslože, mogao zaživjeti iduće akademske godine.

“To je naša želja međutim, sve ovisi o Ministarstvu znanosti i obrazovanja”, kazao je dekan Željko Sudarić.

Pojasnio je kako je sa Tehničkim veleučilištem u Zagrebu ugovor potpisan jer u ovom trenutku Veleučiliše Lavoslava Ružičke nema potrebnih kadrova za studij informatike.

“Uz ovaj studij nama je u planu i studij primaljstva koji pokrećemo sa vukovarskom bolnicom i Hrvatskom komorom primalja. Nama je želja da Vukovar postane studentski grad s oko 1.000 do 1.500 studenata koji će gradu Vukovaru donijeti nekakvu dodatnu vrijednost”, kazao je Sudarić.

Po riječima dekana Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Gorana Malčića, to je Veleučilište najveće veleučilište u Hrvatskoj koji izvodi studij u polju inženjerske odnosno tehničke struke, a sa vukovarskim Veleučilištem spojio ih je Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine koja u ovom trenutku stipendira 60 studenata nudeći im nakon završetka studija i posao u nekom od svojih razvojnih centara.

Foto: Đuro Karalić

“U Fini će svi budući studenti imati mogućnost obavljanja stručne prakse i raditi na jednom od 150 Fininih servisa, moći će biti angažirati i putem studentskog servisa te u konačnici i dobiti posao u jednoj ovakvoj kompaniji koja zapošljava oko 300 inžinjera”, kazao je Čović.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar finacija Zdravko Marić i ministar držane imovine Mario Banožić koji je ustvrdio kako je vukovarsko Veleučilište nukleus visokog obrazovanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji ocjenivši kako s programom inofrmatike Veleučilište Lavoslava Ružičke dobija jednu posve novu i drugačiju formu.

“U vukovarsko Veleučilište sada ulazi i tehnička struka i ovo je ujedno i signal mladim ljudima, a koliko sam čuo zainteresiranih za ovaj studijski program ima dosta”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Po njegovim riječima, osnivanje studijskog programa informatike na vukovarskom Veleučilištu poruka je Vukovaru i drugim dijelovima Slavonije da ta regija ima veliku perspektivu ne samo kao poljoprivredni kraj, nego i za druge sektore industrije.

Foto: Đuro Karalić

Ocjenio je i kako bi novi Zakon o gradu Vukovaru mogao biti izglasan u Hrvatskom saboru ove godine, a trenutačno se čeka njegovo odobrenje od strane Europske komisije.

“Vrlo dobro napredujemo s tim i očekujem da ćemo tijekom ove godine i taj zakon i donijeti”, rekao je Marić poručivši kako je Vukovar za Vladu Andreja Plenkovića bio uvijek od prioritetne važnosti, a to je ostao i danas.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar naveo je kako će se u Vukovaru i dalje stambeno zbrinjavati deficitarni kadrovi koje se na taj način želi privući da dođu raditi na područje grada Vukovara.

“Samo ove godine u gradu Vukovaru ćemo preko modela stambenog zbrinjavanja, kroz kadrovsko zbrinjavanje, zbrinuti više od 40 osoba, a riječ je o osobama potrebitih struka na području grada Vukovara”, rekao je Mažar.