Na šetnici uz Dunav provedena akcija Zajedništvom za zeleni pojas

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Kako je i najavljeno na šetnici, uz obalu Dunava u Vukovaru, provedena je volonterka akcija pod nazivom Zajedništvom za Zeleni pojas. U akciji su sudjelovali mališani dječjih vrtića iz Vukovara, djeca iz osnovnih i srednjih škola kao i članovi nekoliko udruga koji su sadili cvijeće i grmlje te uređivali žardinjere. Projekt je sufinancirala INA u okviru programa Zeleni pojas, a provoditelj je projekta Europski dom Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom i tvrtkom Komunalac

„Kroz ovakve akcije promičemo jačanje svijesti građana ali i učenja naših najmlađih o brizi za okoliš. Posebice mi je drago što su u ovakvu akciju uključena djeca predškolske i školske dobi, kako bi na taj način kod mladih probudili svijest o očuvanju okoliša i učili ih da na ovo sve trebamo gledati kao na našu, zajedničku imovinu“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Govoreći o projektu voditeljica akcije Europskog doma Vukovar Nevena Prodanić rekla je kako je cilj uključiti cijelu zajednicu u projekte ovakvog karaktera, dati naglasak na zaštitu i brigu za okoliš i uz sve to, uključiti najmlađe građane grada Vukovara.

„Ova aktivnost dio je projekta Zajedništvom za Zeleni pojas u sklopu kojeg smo sredstva dobili zahvaljujući natječaju INA – industriji nafte d.o.o. u okviru programa Zeleni pojas. Nastavak je ovo akcije koja je već održana 2017. godine kada smo uredili 3 žardinjere na našoj šetnici i uključili cijelu zajednicu. U projektu i hortikulturnom uređenju žardinjera sudjelovalo je 5 osnovnih škola, 3 srednje škole i vrtići s područja grada Vukovara kao i razne udruge“, rekla je Prodanić.

Zeleni pojas (Green Belt) je internacionalni program MOL grupe koji je uspješno realiziran u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Italiji, Hrvatskoj i Češkoj. Program se bavi pitanjima zaštite okoliša i prirode te kompanija preko javnog natječaja odabire ekološke projekte za sufinanciranje.