Na Popisu vukovarskih žrtava 2.717 imena ubijenih i nestalih

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U dvorištu Pastoralnog centra Sv. Bone predstavljen je Popis vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu koji sadrži ukupno 2.717 imena žrtava iz Domovinskog rata. Kako je rekao gvardijaan vukovarskog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić na popisu su ubijeni branitelji iz Vukovara, Hrvatske i inozemstva kao i civili i nestali za kojima se i danas traga te ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima.

„Želimo da njihova imena trajno ostanu na ovij spomen ploči za sve naše buduće naraštaje. Oni su zaslužni zašto smo mi danas u slobodnom Vukovaru i živimo u slobodnoj Hrvatskoj. Prema našim saznanjima ovo je konačna brojka ubijenih u Vukovaru tijekom Domovinskog rata ali smo ostavili prostora i da se upišu imena onih koja za sada nisu upisana“, rekao je fra Jagodić.

Pojasnio je i kako je projekt popisa vukovarskih žrtava započet prošle godine prije Božića kada su franjevci istaknuli prvi neslužbeni popis s imenima oko 1.000 ubijenih. Tada je napravljen i obrazac koji su svi koji su imali saznanja o stradalima i nestalima trebalo ispuniti te se tako došlo do ovoga popisa. Po riječima fra Jagodića svoja saznanja o ubijenima i nestalima prenijeli su im roditelji, braća, sestre, djeca, prijatelji, susjedi…, odnosno, svi oni koji su imali bilo kakva saznanja o ubijenima i nestalima tijekom Domovinskog rata.

Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja Instituta Ivo Pilar, kazao je kako će popis poslužiti daljnjem istraživanju stradanja Vukovara u Domovinskome ratu i da će on poslužiti na dva načina. Kako je rekao prvi je način da se na taj način oda trajni pijetet  vukovarskim žrtvama jer su oni položili svoje živote u temelje hrvatske države dok s druge strane ova inicijativa treba poslužiti kao primjer i drugim, ratom stradalim krajevima ali i hrvatskoj državi da konačno napravi i objedini cjeloviti popis svih poginulih i ubijenih u Domovinskome ratu kako bi doista svaka žrtva imala svoje mjesto.

Predstavljanju popisa Popis vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je još jednom prozvao državne institucije za nerad rekavši kako je činjenica da je popis nastao 28. godina poslije razaranja Vukovara i da su ga napravili Franjevački samostan i župa Sv. Filipa i Jakova.