Na Aktualnom satu gradonačelnika Penava branio izjave Tomislava Josića

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Posljednjeg dana mjeseca rujna održana je sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj je na dnevnom redu bilo nekoliko točaka na dnevnom redu.

Sjednica je započela Aktualnim satom gradonačelnika u okviru kojega je postavljeno niz pitanja od strane vijećnika. Tako je bilo riječi o tome gdje se vukovar nalazi po pitanju ispunjavanja Zakona o gospodarenju otpadom, a najavljena je i izgradnja obilaznice kao i kružnog toka kod OŠ Antuna Bauera. Kada je riječ o obilaznici gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao kako u suradnji s Hrvatskim cestama očekuju raspisivanje natječaja za izgradnju obilaznice u vrijednosti od 500 milijuna kuna.

Ukazano je i na prebrze vožnje kamiona u Ulici vana Josipa Jelačića, uređenosti zelenih otoka kao i u kojoj su fazi radovi na Otoku sportova. Najavljeno je i kako se kreće s izgradnjom Ekonomske škole, Radničkog doma kao i Projekta Adica. Na upit treba i očekivati poskupljenje grijanja u Vukovaru direktor gradske tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak kazao je kako se zahvaljujući povećanju energetske učinkovitosti sustava tvrtke  cijene se ove sezone  grijanja neće mijenjati, usprkos povećanju cijene plina za 7 posto ovoga proljeća.

Vijećnici su postavljali i pitanja o radovima na stadionima u Vukovaru i Borovu naselju, lokaciji Gonga mira, probnim iskapanjima Hrvatske vojske na Priljevu te broju uposlenih osoba u vrijeme mandata Ivana Penave kao gradonačelnika Vukovara. Ipak, najviše pažnje izazvalo je pitanje vijećnika Borislava Nikolića (DDS) koji je zatražio pojašnjenje izjava predsjednika Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislava Josića na nedavnom okruglom stolu u Zagrebu. Tada je Josić rekao kako su „naoštrili motike, čekiće, lopate, vile i ostale stvari i čekaju neku drugu priliku da se ukaže“. Tom prilikom je kazao i kako u Hrvatskoj žive pripadnici 21 nacionalne manjine ali da „problemi postoje samo s jednom“.

„Tomislav Josić je čovjek i osoba koja je heroj Domovinskoga rata, osoba koja je oružje u ovome gradu položila dva dana iza formalnoga pada Vukovara, osoba čije je herojstvo izuzetno poštovano u RH i među svim braniteljima RH, osoba koja nema ni jednu jedinu mrlju na svome ratnome putu tijekom Domovinskoga rata i mislim da je Tomislav Josić sa svojim životnim i ratnim putom poslao jasnu poruku da ga se trebaju bojati  jedino oni koji ne žele dobro Republici Hrvatskoj“, rekao je Penava.