vinkovci, pcelarski, dani, 16.
Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Mednim doručkom na kojem su učencima trećih razreda vinkovačke Osnovne škole Ivana Mažuranića poslužene palačnike s domaćih medom i mlijekom, u Vinkovcima su u petak započeli 16. Pčelarski dani uz sudjelovanje više od 40 izlagača iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Sajam je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić uz kojega se sudionicima sajma prigodno obratio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozvavši građane da kupuju med hrvatskih proizvođača jer time, osim što koriste zdravu namirnicu, pomažu i opstojnost pčelarske proizvodnje u Hrvatskoj.

“Ova manifestaija obogaćuje ponudu samoga grada, ali i doprinosi u gospodarskom smislu jer znamo da u našem kraju imamo vrsnih pčelara i vrlo kvalitetan med i ovo je nabolji način da to sve isprezentiramo i Hrvatskoj i svijetu“, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Po riječima dopredsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza i predsjednika Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanka Čuljka, hrvatski pčelari godišnje proizvedu između 8 i 10 tisuća tona meda.

“Najveći izazov, koji se nalazi pred nama, su pregovori u svezi Nacionalnog pčelarskog programa koji se ove godine dogovora za razdoblje 2020.-2022.”, kazao je Čuljak rekavši kako je rasprodan sav kontigent od 200.000 nacionalnih stakleni za med te će se ovih dana na tržištu naći novi kontigent od milijun staklenki, koje su do sada kupila 293 hrvatska pčelara.

Pčelarski dani završavaju u subotu, a pored sajamskog dijela ponudit će i stručna predavanja. O grešakama u radu s pčelama pčelarima će govoriti stručnjaci Mića Mladenović s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Gorjan Mirjanić s Poljopivrednog fakulteta u Banjoj Luci te Zlatko Tomljanović iz Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zagrebu.