Muzej vučedolske kulture na National Geographic Channelu

VUKOVAR, U sklopu snimanja gastronomskog putopisa „Croatia’s Finest“ kojeg, u produkcijsko-distribucijskoj organizaciji zagrebačkog Mak Productiona i londonskog Optimum Televisiona, u Hrvatskoj već neko vrijeme snima britanski MasterChef Dhruv Baker, ekipa je posjetila istok Hrvatske i Muzje vučedolske kulture.

U Slavoniji se snimala jedna od dvadeset 25-minutnih epizoda gastro-putopisa čiji je cilj prikazati gastronomsku ponudu, ali prirodne ljepote Hrvatske, te promovirati hrvatske proizvode. U svakoj od epizoda, čije emitiranje na National Geographic Channelu započinje već ove godine, britanski chef Dhruv Baker obilazi hrvatske gradove i mjesta u potrazi za novim gastronomskim iskustvima i otkrićima.

„Prvotno nas je zanimala hrvatska gastronomija, ali smo shvatili da su hrvatska kuhinja i povijest usko povezani te da ne možemo promatrati vašu kuhinju bez da uzmemo u obzir utjecaje Austro-Ugarske, Venecije i Rima. Kada smo počeli istraživati povijest, morali smo se vraćati sve više i više u prošlost da bi shvatili kako stvari izgledaju danas. Također, ovaj fascinantan muzej je iznimno arheološko otkriće i pomaže nam shvatiti, jer da bi upoznali Hrvatsku danas, moramo upoznati i povijest ove prekrasne zemlje“, istaknuo je voditelj putopisa Dhruv Baker.

Posredstvom National Geographic Channela dogovoreno je emitiranje serijala „Croatia’s Finest“ u nevjerojatnih 90 zemalja. Osim gledatelja cijele Azije i dijela Afrike, serijal o Hrvatskoj i njenoj gastronomiji vidjeti će i Rusi na njihovoj nacionalnoj televiziji RTV1. U tijeku su i pregovori za emitiranje u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj, Danskoj i Švedskoj, Kanadi, SAD-u te Brazilu. U Hrvatskoj će se serijal prikazivati na HTV-u.

MVK/ĐURO KARALIĆ

Foto – Adrijana Dejanović za Croatia’s Finest