Ministarstvo poljoprivrede donijelo odluku o zabrani izvora trupaca

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Ministar poljoprivrede u Vladi RH Tomislav Tolušić donio je odluku da se od subote zabranjuje izvoz hrastovih trupaca iz hrvatskih šuma.

„Hrvatska u svijetu nije poznata kao proizvođač namještaja nego kao izvor vrijedne i jeftine sirovine. Od subote je na snazi odredba zabrane izvoza hrastovih trupaca u naredne dvije godine, kako bi se otklonile sve moguće fito-sanitarna i zdravstvena ograničenja“, rekao je Tolušić na otvaranja skupa drvoprerađivača koji je održan u Opatiji.

Kazao je kako je u proteklih 7 mjeseci od preuzimanja resora napravljeno puno, od promjene uprave Hrvatskih šuma i uspostave komunikacije s novim vodstvom, do potpisivanja pisma razumijevanja s drvno-prerađivačkim sektorom, u kojem smo prihvatili sve uvjete industrije. Prema njegovim riječima veliki je pritisak na sirovinu ali je cilj i dalje maksimalno urediti sustav raspodjele drvne mase. Tolušić je istakao kako će stvari posložiti kako treba ili nikako.

Važnost drvno-prerađivačke industrije za nacionalno gospodarstvo, kroz ostvarenih 3,6 % BDP-a i 9,3 milijardi kuna deviznih prihoda, prepoznao je gotovo cijeli državni vrh. Rečeno je i kako je cijena sirovine ispod tržišne ali i da je se može korigirati jedino u konsenzusu svih dionika – tvrtki, ministarstva i Hrvatskih šuma. Na konferenciji u Opatiji potpisano je i Pismo razumijevanja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma d.o.o. i HGK Udruženja drvno-prerađivačke industrije. Pismo bi trebalo razriješiti veliki pritisak na ovu vrstu sirovine, a definirat će se i način izvještavanja, koeficijente kontrole u svim područjima. Hrvatske šume ovim se pismom obvezuju isporučiti sirovinu kupcima prostornog drva, a to su kogeneracijska postrojenja, proizvođači peleta, briketa i prostornog drva.