Ministar Banožić uručio Općini Andrijaševci odluku o darovanju zemljišta za poduzetničku zonu

Foto: Đuro Karalić

ANDRIJAŠEVCI, Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Andrijaševci, koja je danas održana u sklopu ovogodišnjih, 10. Bosutskih dana, ministar državne imovine Mario Banožić uručio je načelniku Damiru Dekaniću odluku o darovanju zemljišta, površine 59 415 m2 u svrhu osnivanja Poduzetničke zone „Blaca“.

“Na ovom smo radili nekoliko godina i konačno nam se i ta želja ostvarila. Zemljište gdje se nekada nalazilo prognaničko naselje Blaca od prije nekoliko godina također je u našem vlasništvu i tamo planiramo izgraditi stambeno naselje za mlade obitelji, dok ćemo odmah preko puta uskoro imati i gospodarsku zonu. Idejni projekt je gotov i nadam se da ćemo do iduće godine krenuti rješavati i komunalnu infrastrukturu”, kazao je načelnik općine Andrijaševci Damir Dekanić.

Po raznim osnovama Ministarstvo državne imovine do sada je jedinicama lokalne samouprave dodijelilo imovine u vrijednosti od 870 milijuna kuna od kojih vukovarsko-srijemskim općinama i gradovima ukupno 150 milijuna kuna, naveo je ministar državne imovine Mario Banožić rekavši kako na taj način država odnosno ministarstvo pomaže jedinicama lokalne samouprave, ali i priprema ih za novo programsko razdoblje kroz Operativni program Slavonija, Baranja i Srijem.

“Upravo je podjelom državne imovine jedinicama lokalne samouprave stvorena podloga za daljnje planiranje sredstava, pogotovo na one programe koji su se sufinancirali kroz programe Ruralnog razvoja, a sada će to biti direktno kroz novi operativni program. Dakle, sve su to preduvjeti da darovane nekretnine, baš kao i ova u Andrijaševcima, vrlo brzo dobiju svoj izvor financiranja, a onda je na općinama, županijama i razvojnim agencijama da tih sredstava povuku što više”, poručio je ministar Banožić.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, na kojoj je nagrada za iznimna postignuća dodjeljna sportskom ribolovcu Antunu Šimonu, prethodio je mimohod ratnih postrojbi od zgrade Stare škole do braniteljskog križa u Rokovcima podno kojega su položeni vijenci i upaljene svijeće te misa zadušnica.