Milaković: Nameću se dodatni uvjeti za političko djelovanje srpskih predstavnika u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U nizu konferencija za novinare održanih danas u Vukovaru u povodu događanja s jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Vukovara i izjava zamjenika gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića, novinarima se obratio i sam Milaković ustvrdivši kako se nameću dodatni uvjeti  za političko djelovanje srpskih predstavnika u Vukovaru na način da bi trebali prihvatiti određene stavove prema Domovinskome ratu i vojno-redarstvenoj akciji Oluja kao preduvjeta za njihovo političko djelovanje..

“Jedna od tema koje se nameću su i civilne žrtve iz redova srpske zajednice, a tema je određena samo u jednome smjeru, dakle da su i oni žrtve egzekutora iz redova srpskog naroda“, rekao je Milaković.

Upitao je kakva se to poruka šalje ukoliko se izabranim predstavnicima srpske zajednice brani govoriti u javnom prostoru ili im se političko djelovanje, pa i obično uvažavanje, uvjetuje određenim stavovima, primjerice o ratu ili “Oluji”. Pokazao je i spisak s imenima 42 “ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba u lipnju, srpnju i kolovozu 1991. godine, a koje, kako je kazao, nisu žrtve srpske agresije na Vukovar.

Upitan zašto se ne odaziva na obilježavanja državnih blagdana pa i 18. studenoga, Milaković je rekao da je to povezano s načinom na koji se prikazuju ratna događanja u RH, a “postoje samo obilježja po kojima su sve žrtve posljedica srpske agresije”.

Jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj je nakon najave inicijative za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru došlo do verbalnog okršaja između vijećnika HDZ-a i DSS-a, Milaković je ocijenio posljedicom vukovarskog prosvjeda zbog neučinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru, obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. te nedavnih uhićenja pripadnika srpske zajednice.