Milaković: Gradska poduzeća nova zapošljavanja bi trebala vršiti putem javnih natječaja

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, koji je i predsjednik Demokratskog saveza Srba, oglasio se priopćenjem za javnost poslije jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Vukovara. Podsjeća kako je na sjednici vijećnik DSS-a Borislav Nikolić postavio pitanje gradonačelniku „o temi koja je od velikog interesa javnosti, a to je zapošljavanje u području koje je pod utjecajem grada, a naročito u gradskim poduzećima (Komunalac, Tehnostan, Vodovod, VURA, VGZ, Hrvatski radio Vukovar, Vodotoranj). Radi se o poslodavcima koji ukupno imaju više od 400 zaposlenih.

„Živimo u vremenu u kome je nepovjerenje građana u institucije i javnu vlast izuzetno veliko, a u segmentu zapošljavanja ono se ogleda u sumnji građana da konkursi za zapošljavanje u velikoj većini slučajeva predstavljaju stvar forme i da su, narodski rečeno, namješteni. To često ima za posljedicu da se i oni koji ispunjavaju formalne uvjete ne žele više niti prijavljivati pa tako imamo konkurse sa svega nekoliko kandidata“, navodi Milaković.

Dodaje i kako s obzirom da se radi o gradskim poduzećima da tu čak ne postoji niti zakonska obaveza za raspisivanje konkursa.

„Ne želeći ulaziti u pojedinačne primjere niti sumnjati u stručnost do sada zaposlenih, neprihvatljivo je da poduzeća koja se većim dijelom financiraju novcem građana, koja su uglavnom monopolisti u obavljanju svojih djelatnosti, imaju u zapošljavanju poziciju poput poduzeća u privatnom vlasništvu. I nema veze da li je obaveza propisana zakonom ili nije. Kako da građani znaju kada je neko radno mjesto u gradskim poduzećima slobodno, kada i kome da se jave te tko odlučuje o zapošljavanju?“, postavio je pitanje Milaković.  

Dalje obrazlažući temu kaže i kako je sve ovo još značajnije kada znamo kakvo nam je tržište rada i da nedostaje kvalitetnih radnih mjesta te da se gradske tvrtke za mnoge naše sugrađane poželjan, ali nedostižan poslodavac. Postavlja i pitanje kako vijećnici u Gradskom vijeću mogu vršiti ikakvu kontrolu i reagirati na nepravilnosti kad su im informacije o zapošljavanju nedostupne.

„Poslovanje gradskih poduzeća u mnogo većoj mjeri treba podvrgnuti kontroli javnosti, jer su to javna, a ne privatna poduzeća. Iako smo sada na kraju mandata, a ovo vrijeme korone otežalo nam je da se bavimo ovom i drugom tematikom u posljednjih godinu dana, morali smo skrenuti pažnju na ovaj prevažan problem. I na njega se mora reagirati – propisivanjem obaveze raspisivanja natječaja za zapošljavanje od strane Grada kao vlasnika, donošenjem godišnjih planova zapošljavanja, utvrđivanjem jasnih kriterija, provođenjem nepristranog testiranja, podnošenjem izvještaja Gradskom vijeću bar jednom godišnje o provedenim postupcima zapošljavanja“, zaključio je Milaković.