Memorijal Andrije Andabaka

Foto: nustar.hr

NUŠTAR, U Nuštru se ovoga vikenda održava Memorijal Andrije Andabaka, u spomen na toga hrvatskog branitelja, “lovca na tenkove”, koji je u Domovinskom ratu uništio 32 oklopna vozila, a zbog velikih zasluga u Domovinskom ratu odlikovan je brojnim odlikovanjima te je po njemu nazvano i priznanje koje se dodjeljuje za tri ili više uništenih oklopnih vozila.

Na grob Andrije Andabaka na groblju u Nuštru u koji je Andrija Andabak s obitelji doselio iz Splita još kao dijete, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

“Danas se sjećamo jednog velikog junaka, hrabrog hrvatskog branitelja, pukovnika Andabaka, koji je u Domovinskom ratu ostavio zaista iznimno veliki trag i prenio na sve nas koji smo preživjeli Domovinski rat i na buduće generacije, obvezu čuvanja sjećanja na sve ono što su on i svi naši poginuli hrvatski branitelji ostavili kao zalog za budućnost”, kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Župnoj crkvi Duha Svetoga služena je misa zadušnica nakon koje je u nuštarskom Domu kulture održana i svečana akademija i otvaranje izložbe “Lica rata” Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba.

Memorijal Andrijd Andabaka nastavlja se u nedjelju sportskim natjecanjima.

Od ukupno 32 oklopnjaka koje je uništio, njih čak 30 bili su tenkovi: od toga 14 tipa T-84 i 16 M55, te 1 BVP i 1 transporter. Andrija Andabak poginuo je 7. srpnja 1992. godine u bosanskoj Posavini.