Martina Matković: Nalazimo se pred početkom brendiranja Vinkovaca kao turističke destinacije

Foto: TZ Vinkovci
VINKOVCI, Posljednjih godina, iako se to na prvi pogled ne čini tako vidljivim, Vinkovci postaju sve češće prepoznati kao mjesto koje nije više samo raskrižje željezničkih i prometnih pravaca, čuveni “grad željezničara”, već i sredina koja počinje turistički disati. Doduše, još uvijek to ponekad podsjeća više na “disanje na škrge” negoli čisti uzdah i izdah, ali, što bi rekao naš narod nimalo blagonaklonom uzrečicom, “prvi mačići se u vodu bacaju”. Tako otprilike stvari stoje i s vinkovačkim turizmom koji ima potencijala iznad kojih međutim visi debeli upitnik. Je li riječ o mrtvim ili živim kapitalima? I jesmo li svjesni uopće s čime raspolažemo i nad čime svakim danom hodamo, a da to i ne znamo? Odgovor smo potražili od direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martine Matković.
Ovih dana iz Vinkovačkih jeseni su izvjestili kako je službena web stranica te manifestacije od 1. do 17. rujna, dakle u vrijeme održavanja 52. Vinkovačkih jeseni, ostvarila više od 6 milijuna klikova, gotovo 90 000 posjeta, a pregledano je 467 000 stranica. U 20 dana službenu Facebook stranicu Vinkovačkih jeseni pregledalo je gotovo 700 000 korisnika Facebooka.  U danim trajanja ovogodišnjih Jeseni na prostoru županije ostvareno je 9 000 noćenja od čega 2 274 stranih turista iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Turske, BiH, Srbije, Italije, Francuske, SAD, Nizozemske, Ujedinjene Kraljevine, Australije i mnogih drugih zemalja pa čak i iz Maroka.
Da. Vinkovačke jeseni najpoznatija su manifestacija koju imamo, a s obzirom da traju već više od pola stoljeća, postaju sve više prepoznate ne samo u foklornom i kulturnom, već i u turističkom smislu. Usudila bih se kazati da u kontinentalnom dijelu Hrvatske nema manifestacije takvog ranga i tu činjenicu moraju svi respektirati i uvažavati, a ponajviše mi Vinkovčani koji smo Vinkovačke jeseni i iznjedrili i brižno ih njegujemo sve ove godine.
Vinkovačke jeseni postaju mamac ne samo domaćim posjetiteljima, na koje smo već navikli da iz svih krajeva Hrvatske dolaze na tu manifestaciju, već i strancima.
Po prvi puta ovih dana imali smo organiziranu skupinu turista iz Njemačke točnije Münchena koji su boravili u kratkom posjetu pod vodstvom Selimira Ognjenovića. Za njih je bio organiziran i posjet Gradskom muzeju u kojem ih je kustos proveo kroz 8.000 godina dugu povijest življenja na tlu Vinkovaca, a zatim su se zabavili na Slavonskom sokaku i pogledali dio Folklornih večeri. Posebice ih je zanimalo ono što se u Slavoniji može vidjeti od “stare” Slavonije koju žele doživjeti srcem. Na ručku su bili na Acinom salašu gdje su ih dočekali tamburaši i mislim da su uživali.
Trebaju li se Vinkovčani početi navikavati na strance na ulicama svoga grada?
Nama su i prije dolazili i dolaze turisti, ali pojedinačno. Ovaku skupinu u organizacije neke turističke agencije u posljednje vrijeme nismo imali. Ali, turisti svraćaju i znaju iznenaditi ponekad naše trgovce kada im uđu u trgovinu i pitaju gdje se nešto nalazi od onoga što bi željeli vidjeti. Imali smo prije nekoliko mjeseci par Australaca koji je došao u naš turistički ured po informacije. Riječ je o ljudima koji su obično na proputovanju pa su čuli za Vinkovce i poželjeli nešto ovdje i vidjeti.
A što im možemo ponuditi?
Dosta toga ali moglo bi biti puno više događaja vezanih uz turizam. Nije da ih nemamo. Nekada su to bile uglavnom Vinkovačke jeseni ali već duži niz godina stvari su se i tu promjenile. Imamo puno toga tijekom cijele godine i sva ta događanja mogu i trebaju biti dio turističke ponude ovoga grada. Treba se i dalje raditi na raznolikosti turističe i ugostiteljske ponude, ali na način da ona bude odraz našeg načina života. Da kroz turističku i ugostiteljsku odnosno gastronomsku ponudu ispričamo priču o Vinkovcima i Slavoniji.
Jesmo li spremni za taj iskorak? Imamo li dobre temelje na koje bi se sve to moglo nasloniti i da drži?
Nažalost, još uvijek ne razmišljamo o turističkoj infrastrukturi kao turističkoj infrastrukturi. Bilo bi dobro, i ja vjerujem da hoće, da se počne razmišljati u tom pravcu. Uvijek kažemo kako je u pitanju novac. Međutim, nije sve i u novcu. Neke se stvari mogu učiniti i s malo novca, a da se poluče dobri rezultati. Našoj Turističkoj zajednici su odobrena sredstva za brendiranje grada. To su veliki iznosi i zahvaljujemo Hrvatskoj turističkoj zajednici što je prepoznala taj naš projekt koji ćemo u suradnji s Gradom Vinkovcima razviti uz pomoć Instituta za turizam.
Što to znači konkretno?
Napravit će se studija u kojoj će se pokušati dati odgovor na pitanje u kojem smjeru želimo ići kada je turizam u pitanju.Stručnjaci iz Instituta za turizam će pokušat kroz analizu postojećeg stanja i razgovor s ljudima na terenu koji imaju volju i želju za promišljanjem turizma u Vinkovcima uz svoje viđenje kako oni kao ljudi sa strane vide Vinkovce, naći odgovor na pitanje što su to Vinkovci. Jesu li Vinkovci srce Šokadije? Jesu li Vinkovci grad na Bosutu? Jesu li Vinkovci mjesto najstarijeg kalenadara” Jesu li najstarije naselje u Europi ili nešto treće?
Brend i brendiranje su postali očito vrlo traženi i cijenjeni pojmovi u mnogim područjima, posebice u turizmu. 
Bez toga više ne ide. Brendiranjem Vinkovaca želimo pokazati da Grad nije samo administrativno središte i subjekt, već i sredina koja želi postati prepoznata na turističkom i drugim tržištima. Svako iole značajnije događanje danas ima svoj brend i kao takvo je prepoznato. Nije ništa čudno da to žele i gradovi koji imaju svoja imena, prošlost, sadašnjost i budućnost i te odrednice žele unijeti u brend koji bi im donio dodatnu prepoznatljivost i istaknuo ih nad drugim, sličnim sredinama.
A što su za Vas osobno Vinkovci?
Za mene su Vinkovci moj grad koji je sve to skupa. Sve što sam prethodno nabrojala. Međutim, kada netko gleda sa strane, na Vinkovce gleda kao na šumu s puno stabala i ne zna koje stablo odabrati i za koje se pozicionirati i vezati. Činjenica je da nemamo čvrst motiv dolaska turista u Vinkovce i svjesni smo da posjetitelj kada dođe ovdje, neće biti pet ili šest dana, ali mi želimo da on dođe u Vinkovce. Kada dođe u Osijek ili Đakovo želimo da on osjeti da iz nekog razloga želi i mora doći i u Vinkovce. Koji će to biti razlog vjerujem da će odgovor dati studija koju sam ranije spomenula. Definitivno se možemo pozvati na dokazanu činjenicu da smo najstarije naselje u Europi s više od 8.000 godina kontinuirane naseljenosti. To nitko nema i na tome možemo graditi ponudu koja će definitivno biti različita od našega okruženja i koju nitko drugi neće moći svojatati.