Marko Novaković sa svega 9 godina osvojio nagrade u Južnoj Koreji i Njemačkoj

Foto: Maja Barić

ILOK, Marko Novaković ima svega 9 godina ali se već sada može pohvaliti s osvojenim međunarodnim nagrada za svoj likovni rad. Prvu nagradu dobio je još 2017. godine na festivalu u Koreju i to kao najmlađi Hrvat sudionik The World Youth Art Festival. Drugu međunarodnu nagradu osvojio je prije nekoliko dana na festivalu u Njemačkoj na Međunarodnom likovno – literarnom natječaju „Iserlohn – Essen – Orašje – Bjelovar – Zagreb“ koji se održao na temu „Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač“. Markova mama, Maja Barić, inače ravnateljica Muzeja grada Iloka, pojašnjava kako je u Gradskoj galeriji u Iserlohnu bilo postavljeno čak 800-ak pristiglih radova među kojima je žiri odabrao one najbolje.  

“Marko je učenik OŠ Julija Benešića iz Iloka i vidljivo je kako sa svakim novim radom on napreduje. Nije svaki rad remek djelo ali je svakako dobra vježba. Meni je najvažnije da on to voli i da uživa u tome, a što i dokle će doći pokazat će vrijeme. On je dijete i još se igra. Kada je saznao da je dobio nagradu samo je kratko rekao kako se nije niti trudio”, kaže Barić.

Dodaje kako Marku slikanje ide lako i da bez puno napora postiže ekpresionistički stil. Uz to voli se izražavati kistom i bojama i umjeren je slikarskim tehnikama u svom izričaju. Govoreći o slikarskim počecima sina Marka kaže kako je od malena volio se igrati kistom i bojama tako da je prvu izložbu imao kada je imao tek 2 godine.   

“Dok se igrao sa nećakinjom od moje sestre ja sam im organizirala svojevrsne likovne radionice poslije kojih smo pravili izložbe u dnevnom boravku. Tako je sve počelo, a on je nastavio crtati i uživati u tome. Učiteljica Ivana Augustinović ga je potaknula da ide i na likovni kao izborni predmet što je on veselo prihvatio. Marko bi radije izabrao da u školi tjedno ima 5 sati likovnoga nego bilo koji drugi predmet”, rekla je Barić dodajući kako sve njegove do sada nastale radove čuva.

Najčešće crta navečer, a ima i štafelaj te koristi i mamin atelje u podrumu. U svome likovnom radu Marko se izražava iz mašte i crta što mu padne na pamet. Pri tome to nisu uvijek samo apstraktni radovi jer sada se sve više izražava figurativno. Dosta crta s olovkom, crta geografske karte, likove iz crtanih filmova… Nacrtao je i neke apstrakcije poput duge na Dunavu i čamca na Dunavu. Barić kaže da kada Marko crta da ne razmišlja o ničemu nego se sav prepusti tome.

„Tada nema niti televizora, niti mobitela niti bilo čega drugoga. Tada on jednostavno uživa u crtanju. Do kada će to trajati ne znam jer je sve na njemu. Moj plan je da ga, s obzirom na nagrade, upoznam s nekim novim tehnikama poput ulja na platnu i akrila pa ako ih prihvati u redu, a ako ne opet dobro. Inače, kao i svako dijete toga uzrasta i on obožava multimediju, društvene mreže i slično“, rekla je Barić.