Manifestacija o tome kako se nekada u slavonskim poljima obavljala žetva

Foto: Ivan Matić

ŽUPANJA, U organizaciji Turističke zajednice Grada Županje na polju kod tvornice Same Deutze Fahre, koja se bavi proizvodnjom kombajna, održana je tradicijska manifestacija „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“. Ova manifestacija se održava po 15. put te je i ove godine okupila, uz domaćine, goste i iz BiH i Srbije. Direktor Turističke zajednice Grada Županje Mirko Bačić, koja je organizator manifestacije, pojasnio je kako se radi o preslikanim običajima od prije nekoliko desetljeća kako je se tada obavljala vršidba u slavonskim poljima.

„U to vrijeme nije bilo kombajna pa je se sve radilo ručno. U poslove su bile uključene cijele obitelji. Posao je započinjao već u 3 sata ujutro kada su muškarci ulazili s kosama u polje. Za njima su išle žene s srpovima koje su sakupljale pokošenu pšenicu i vezivali je. Vezice su prethodno postavljali djeca koja su donosila i vodu u polje za osvježenje“, rekao je Bačić.

Dodao je i kako se tada sve radilo uz pomoć „moba“ i na način da su obili uključeni članovi obitelji, prijatelji, susjedi… Jednoga dana radilo se kod jedne od tih osoba, drugoga kod druge i tako redom. U okviru manifestacije služen je i tradicionalni žetveni doručak i ručak, a za dobar ugođaj pobrinuli su se i tamburaši.

Među brojnim uzvanicima bio je i gradonačelnik Županje Davor Miličević kao i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.