Luka Vukovar zabilježila porast pretovara za 37,4 posto

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Tijekom 2018. godine u vukovarskoj luci pretovareno je 342.000 tona tereta što je za 37,4 posto više nego godinu dana ranije. Rast pretovara bilježi se i u tekućoj godini pa je tako u prva četiri mjeseca zabilježen rast pretovara za 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Rezultat porasta pretovara je porast gospodarskih aktivnosti u Vukovaru kao i na istoku Hrvatske ali i okolnim državama. Značajan utjecaj na ostvareni rezultat imaju i nove vrste tereta poput bloka, šećera i teške sode“, rekao je direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak.  

Dodao je i kako na dobre rezultate luke utjecaj ima i činjenica da je vukovarska luka plovna 365 dana u godini kao i da se na nju oslanja i dobar dio gospodarstva BiH. Govoreći o aktivnostima u luci Kuprešak je kazao kako se provode razni projekti kao i da se radi na modernizaciji. Luka Vukovar zapošljava 70 radnika koji su tijekom prošle godine imali prosječnu neto plaću od 4.956 kuna. Imali su isplaćene i regrese, božićnice i uskrsnice. Pokrenuli su i svoje demografske mjere pa tako za prvo dijete radnicima isplaćuju 5000, za drugo 7.500, a za treće 10.000 kuna.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako u Hrvatskoj nedostaje svijest da smo podunavska zemlja i za razliku od susjeda nismo iskoristili svoj položaj na Dunavu.

„I ovi rezultati nam pomažu da smo u stanju iskomunicirati te prednosti hrvatskoj javnosti ali i svim ljudima koji odlučuju o smjerovima našeg strateškog razvoja da postoji Luka Vukovar kao najjača luka unutarnjih voda te da je to naša strateška prednost i generator razvoja“, rekao je Penava.