U Lovasu premijerno prikazan dokumentarni film Krvava berba grožđa

Foto: Antun Ivanković

LOVAS, Na dan kada su mještani Lovasa prisjetili se strašnog zločina iz listopada 1991. godine u sali Doma kulture održana je lovaska premijera dokumentarnog filma „Krvava berba grožđa“, autora Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića. Svjedoci i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke, donijele su prikaz neljudskih, zvjerskih zločina u obliku zlostavljanja, batinjanja, silovanja žena, ubijanja, mučenja, prisilnog rada, odnosno svega onoga čemu su lovaski Hrvati i drugi nesrbi bilo izloženi tijekom okupacije od strane paravojnih srpskih postrojbi i tzv. JNA.

„Bijele trake na rukama Hrvata, tjeranje ljudi na minsko polje, ubojstva na ulicama, bacanje žrtava u zajedničku grobnicu, samo su neke od slika koje su se, vjerojatno zauvijek, urezale duboko u svijest gledateljima“, stoji u priopćenju organizatora.

Pokretači ovoga projekta su autor filma Silvijo Mirošničenko i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“ i Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.