Lorena Draženović: Kako poboljšati izdržljivost?

  Foto: Pixabay/Wokandapix

  Velika izdržljivost znači da je vaše tijelo sposobno održati izvedbu na visokoj razini tijekom dužeg perioda. Pokušavate li poboljšati svoju izdržljivost?

  Pretpostavljam da se često pitate ”trebam li trčati duže dionice sporijim tempom ili kraće dionice bržim tempom?”. Ako ste početnik, igrajte na sigurno. Trčite duže dionice sporijim tempom, time ćete pripremiti organizam na velike napore i izgradit ćete mišiće. Prednosti su mnogobrojne – intenzitet je nizak stoga postoji vrlo mala mogućnost da ćete se preforsirati; tijelo učestalo uči kako održati visoku razinu izvedbe kroz duži vremenski period; puno je u lakše u početku trčati sporijim tempom; itd.

  Važno je da zapamtite – ako trčite duge dionice, trčite ih sporim tempom. Tako omogućujete organizmu da se opskrbi dovoljnom količinom kisika potrebnom za funkcionalan rad mišića.

  Naravno, za poboljšanje svoje izdržljivosti možete se koristiti i drugom metodom – kratke dionice s bržim tempom. Ovaj način treninga dovodi do nedostatak kisika u mišićima, što potiče napredak i tjera vaše tijelo da počne funkcionirati i u stanju deficita. Također, zbog visokog intenziteta i deficita kisika, ovaj način treninga potiče trošenje masnog tkiva čak i u periodu nakon treninga. Navedeni princip treninga možete koristiti i u treningu snage kroz tzv. HIIT trening (High Intensity Interval Training). Važno je zapamtiti, ako se odlučite za ovakvu metodu treninga morate dati sve od sebe i dovesti se do granica svojih mogućnosti. iz tog je razloga ova metoda preporučljiva iskusnim trkačima/vježbačima.

  Nikako nemojte zaboraviti faze odmora između treninga, one mogu biti presudne u izgradnji vaše izdržljivosti.

  Piše: Lorena Draženović, mag.cin.