Kroz virtualni projekt doživite let zrakoplovom iznad ratnog Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Memorijalnom centru Domovinskoga rata u Vukovaru prezentiran je projekt virtualne stvarnosti pod nazivom „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“.

Radi se o projektu u okviru kojega jeizrađena virtualna simulacija humanitarnog leta iznad Vukovara 1991. godine koja je smještena u autentičan prostor zrakoplova Antonov An-2 koji se kao eksponat nalazi u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar. Kako je pojašnjeno stavljanjem virtualnih naočala osoba u trenutku postaje dijelom ratne 1991. godine jer se nalazi u zrakoplovu koji opkoljenom Vukovaru dostavlja pomoć izbjegavajući kišu projektila koji prijete obaranjem zrakoplova. Stavljanjem virtualnih naočala osoba postaje ratni pilot pa tako prolazi cijeli tijek leta od pustare kod Đakova, odakle su polijetali zrakoplovi prema opkoljenome Vukovaru. Simulacija sadrži čin pripreme, polijetanja, leta kao i samoga leta iznad Vukovara.

Sve to praćeno je stalnom protu zrakoplovnom vatrom tako da se dobiva dojam ratne realnosti kako u svakom trenutku će zrakoplov biti pogođen i srušen. Virtualna tehnologija posjetitelje Javne ustanove zorno vraća u rato vrijeme 1991. godine i realno prikazuje što si piloti doživljavali tijekom leta.

Projekt je zamišljen u čast osnivača voda Marka Živkovića, Mirka Vukušića i padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive koji su na jednom od takvih letova poginuli 2. prosinca 1991. godine kao i u spomen na sve pripadnike voda. Njima u čast postavljena je i izložba drugih eksponata.