Kreću završni radovi obnove spomenika Svetoga Trojstva

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon što su jesenas započeli, slijede završni radovi na obnovi spomenika Svetoga Trojstva u Gradskom parku u središtu Vinkovaca, postavljenom na to mjesto prije 173 godine.

Naime, spomenik Svetog Trojstva postavljen je u središnji vinkovački park na blagdan Male Gospe, 8. rujna 1845. godine. Posljednja obnova toga spomenika bila je 1987. godine i tada je spomenik obložen novim materijala koji se u godinama koje su slijedile i nisu pokazali najboljima dok je popločenjem prekrivena i najniža stepenica oko spomenika koja bi se sada trebala “osloboditi” i postati vidljiva.

Preporuka je konzervatora i restauratora da se spomenik Svetog Trojstva, koji je u registru Ministarstva kulture kao materijalno kulturno dobro, vrati u prvobitno stanje i onakav kakav je bio i u vrijeme kada je podignut. Još jesenas s vrha spomenika skinut je teško oštećen kip Svetoga Trojstva te je već izrađena njegova replika koja će se postaviti na vrh obnovljenog spomenika dok će orignal biti pohranjen.

Obnova spomenika Svetoga Trojstva uvod je u predviđenu obnovu cijeloga Gradskog parka koji bi se izgledom i popločenjem trebao uskladiti s pješačkom zonom kako bi gradsko središte Vinkovaca poprimilo jedinstvenu urbanističku cjelinu.