Kako preživjeti povratak u normalu?

Foto: stocksnap.io

Stvari se polako vračaju u normalu a naši životi u svakodnevnu rutinu. Drugim riječima, vraćamo se onom stanju uma koje kaže ”Ah, mrzim ponedjeljak”. Ali, ovog puta ne mora biti tako.

Nadam se da ste u izolaciji naučili kako se brinuti za sebe i koliko je to važno. Ako jeste, sada slijedi par savjeta kako da ostanete pozitivni i nastavite se brinuti za sebe i svoje psihofizičko stanje.

 1. Isplanirajte ponedjeljak već u petak.
  Da, znam da ovo na prvu možda zvuči zahtjevno i nelogično. Ali razmislite, ako već u petak organizirate vrijeme i obaveze koje vas očekuju u ponedjeljak, nećete to morati raditi u nedjelju ujutro čime ćete si vikend potpuno osloboditi od poslovnog stresa. Napišite si
  generalnu to-do listu (listu stvari koje morate odraditi u ponedjeljak). Zatim svakom tom zadatku dodijelite satnicu i dan (ako ne možete sve odraditi baš u ponedjeljak). Jednom kad sve obaveze zajedno sa danom i satom njihova rješavanja budu na papiru, vidjet ćete da ih i
  nema tako puno i da nisu ne rješive.
 2. Identificirajte problem i pronađite rješenje.
  Jeste li i vi onaj tip koji se već u nedjelju osjeća loše jer se mora u ponedjeljak rano ustati? Zapamtite, sve je do toga kako si posložite misli. Odlazak na posao u ponedjeljak ujutro nešto je što svi moramo raditi i to dugi niz godina. To se neće promijeniti, sve dok ne odete u
  mirovinu. Ono što se može promijeniti je vaš stav i vaše razmišljanje. Probajte se u nedjelju okružiti prijateljima, čitajte knjigu koju volite, provedite dan u prirodi, radite bilo što što vas veseli i što će vas napuniti pozitivnom energijom. Napravite vaš um pozitivnim mjestom i bit ćete spremni za ponedjeljak.
 3. Pripremite obroke.
  Život će izgledati puno lakši ako već u nedjelju složite poneki ručak za idući tjedan (posebice za ponedjeljak). Uostalom, kuhanje smanjuje razinu stresa stoga to i nije loša aktivnost za nedjeljno večer.
 4. Glazba, glazba i glazba!
  Glazba smanjuje stres i poboljšava izlučivanje hormona sreće. Svatko od nas ima svoj popis pjesama koje nam uvijek izvuku osmijeh na lice i toplinu oko srca. Napravite si svoju play listu koja će vas uvijek motivirati. Predlažem da ju pustite u nedjelju navečer i uživate.
 5. Ne započinjite tjedan nervozni.
  Probajte osmisliti svoj ritual ponedjeljkom: napraviti si ukusan doručak, prošećite, odradite yogu ili pročitajte koje poglavlje omiljene knjige uz kavu. Važno je da ponedjeljak započnete smireni, pozitivni i spremni za sve što vas očekuje. Svi se mi često izgubimo u obavezama, stoga je dobra stvar imati to-do listu. Na početku dana, prođite kroz popis obaveza za taj dan. Smireno počnite rješavati jednu po jednu. Kako ih budete križali na popisu, vaše će zadovoljstvo i optimizam rasti.
  Želim vam ugodan radni tjedan!

Piše: Lorena Draženović, mag.cin.