Murphyjev zakon je popularan idiom koji označava astrološku predodređenost izvjesnosti pojave baksuznog događaja u uzročnom nizu.  

Zakon glasi: Sve što može da krene naopako, krenut će.

U čitavoj zapadnoj kulturi je ovaj izraz veoma popularan način opisivanja situacije u kojoj je nešto neočekivano krenulo naopako.

Je li se ikada autobus koji ste čekali pojavio u trenutku kada ste pripalili cigaretu? Je li onog dana kada ste oprali automobil, počela padati kiša, odnosno je li prestala čim ste kupili kišobran? Možda ste tada osjetili da se nešto dešava, da vam je na dohvat ruke neki univerzalni princip, koji samo čeka da ga imenujete…

Kako je nastao izraz “Murphyjev zakon”?

Priča o Murphyjevom zakonu započela je 1949. godine u zračnoj bazi “Edwards” u Kalifroniji, tijekom eksperimentalnog istraživanja udesa. 

Zakon je dobio ime po kapetanu Edvardu A. Murphyju, razvojnom inžinjeru iz Wright Field Aircraft laboratorija.

Isfrustriran zbog opreme koja nija funkcionirala prilikom mjerenja, Murphy je izgovorio svoju slavnu rečenicu: “Postoji li bilo koji način da se to uradi pogrešno, oni će to uraditi pogrešno”, misleći na tehničare koji su spojili opremu u laboratoriju.

Na kraju, neko je popravio opremu i pukovnik John Paul Stapp konačno je mogao započeti sa eksperimentalnim istraživanjima. 

Većina izvora tvrdi da je upravo pukovnik Stapp prvi put upotrijebio izraz “Murphyjev zakon” kada je na pres-konferenciji objasnio da je njegov tim sve vrijeme imao na umu Murphyjev zakon, kako bi spriječili nastanak grešaka.

Stapp je kasnije dodao i svoj aforizam koji glasi “Univerzalna sposobnost za nesposobnost čini da svako ljudsko postignuće smatramo nevjerovatnim čudom.”

U svega nekoliko narednih mjeseci termin “Murphyjev zakon” je postao poznat i širim masama, uglavnom zahvaljujući marketingu, odnosno reklamama raznih proizvođača koji su ga iskoristili.